Dette er noe av det mest hjernedøde oppgulpet jeg har lest på lenge. Overskriften i VG-artikkelen er: «Lærer sparket for å ha undervist om rasisme».

Som om ikke amerikanske elever lenge har lært om slaveriet og Jim Crow?

Poenget kommer raskt frem. For denne læreren har absolutt ikke undervist om rasisme. Han har lært barna å være rasister. For han har undervist i kritisk raseteori, hvor hvite barn lærer at de bør hate seg selv fordi de uansett er fødte rasister.

Foreldre som protesterer, blir betegnet som «domestic terrorists».

Les også: Cynical Theories: En reise gjennom identitetspolitikkens sinnssyke virkelighet

Men i VGs virkelighet er det læreren som er offeret.

Lærer Matthew Hawn mistet jobben etter at foreldre klaget over hvordan han underviste klassen om rasisme i det amerikanske samfunnet. Flere stater i USA har nå forbudt lærere å undervise i det de kaller «kritisk raseteori».

Hvorfor skriver journalisten kritisk raseteori i hermetegn? Tror Kari Aarstad Aase at dette er et rent fantasiprodukt?

Over store deler av USA raser en kamp om hva elevene skal lære, og ikke lære, om sitt eget lands historie. Republikanske politikere, foreldre og konservative medier jakter på lærere, lærebøker og undervisningsopplegg som inneholder det de mener er «critical race theory» (CRT).

Simen Sandelien fra Asker Høyre, som er en velkjent mediekritiker, reagerer sterkt. Han skriver på sin Facebook-side:

Dette var en syltynn suppe om kritisk raseteori fra en journalist som enten er helt uinformert om temaet eller som selektivt forsøker å fremstille kritisk raseteori som noe positivt som er verdt å lære bort i skolen.

Kritisk raseteori handler ikke om hva man skal lære om sitt lands historie, slik VG skriver. Amerikanske elever har f.eks. lenge hatt temaer som slaveri og Jim Crow-lover som pensum.

Kritisk raseteori er et postmoderne rammeverk for samfunnsanalyse der et maktperspektiv på samfunnet står svært sentralt og der maktperspektivet tvangsmessig skal gå gjennom et raseprisme. Alt av skjevheter i samfunnet, som sosiale problemer, kriminalitet og arbeidslivsutfordringer, blir forsøkt plassert inn i en sammenheng der involverte personers rase og maktforhold mellom raser utgjør hovedforklaringen.

Problemet med kritisk raseteori er at det både er en ekstremt dårlig tilnærming til å forstå samfunnsutfordringer, men også at den bidrar til å skape mer rasisme og rasemotsetninger i et land der dette allerede er en potensielt splittende utfordring.

VG-journalisten finner et eksempel på systemisk rasisme: Det er strengere straffer for bruk av crack kokain enn vanlig kokain! Og siden det er flere svarte som bruker billig crack i stedet for dyr kokain, så fører dette til at fengslene fylles opp av svarte mennesker.

Samtidig er det jo en hel haug med ordninger hvor svarte prioriteres framfor hvite. Sandelien sier det enkelt.

Bare man holder seg unna crack, har man altså egentlig et samfunn som omtrent kun tilbyr fordeler sett fra et raseperspektiv.

VG spiller på laget til Biden og «defund the police»-gjengen. De kneler for BLM og krever snart at du gjør det samme.

Kritisk raseteori blir nok innført på våre skoler også. Hvis de noensinne åpner igjen, da.

For ordens skyld: Simen Sandelien er en personlig venn av skribenten.

Lærer sparket for å ha undervist om rasisme 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.