Nok stemmer er opptalt til at mediene erklærer Republikaneren Glenn Youngkin som vinner av guvernørvalget i Virginia. Youngkin er en konservativ kristen som i særlig grad har satt skole- og foreldrepolitikk på agendaen. Bakgrunnen er at det på skolene i Virginia undervises i kritisk raseteori.

Debatten tok virkelig fyr da den Demokratiske utfordreren Terry McAuliffe under et valgmøte sa at foreldrene ikke hadde noe med hva barna lærte på skolen. Foreldre trodde knapt sine egne ører.

Foreldre møtte opp på foreldremøter og ga ledelsen det glatte lag. Da svarte justisdepartementet med å stemple foreldre som «domestic terrorists». Samtidig kom det frem at svigersønnen til justisminister Merrick Garland tjener store summer på å selge undervisning i kritisk raseteori til skolene.

Mange Demokrater har hevdet at det ikke stemmer at det undervises i kritisk raseteori, men det fremgår av undervisningsdepartementets egne hjemmesider.

Det er året med hjemmeundervisning som har gjort at foreldre har fått øynene opp for hva deres barn undervises i.

Det fortelles om Demokratiske foreldre som tilfeldigvis oppfatter at læreren sier at hvite er undertrykkere i kraft av sin hudfarge, og som så bestemte seg for å stemme på Youngkin.

Youngkin er en konservativ kristen. Han tilhører ikke MAGA-bevegelsen, men Trump har gitt ham sin støtte. Youngkin har ført en kampanje som ble mer og mer entusiastisk, og mange observatører sier det er en av de beste de har sett.

Republikanerne har ikke vunnet Virginia på tolv år. Resultatet vil uvegerlig bli oppfattet som en avstemning om Biden og et varsel forvarsel for kongressvalget i 2022.

Terry McAuliffe har spilt på rasisme under hele valgkampen. Det er Demokratenes sak nummer én. Selv i sin siste appell snakket han om rase: 40 prosent av elevene er svarte, men 80 prosent av lærerne er hvite. Hårreisende, liksom. Men for de fleste foreldre er ikke dette noe som opptar dem.

Demokratene har gjort rase til et spørsmål på en måte som har støtt de fleste velgere. De liker ikke polariseringen. Nå har de gitt partiet et klart svar.

Likevel påstår NTB at det var Youngkin som drev kulturkrig.

Youngkin spilte opp til kulturkrig om skole og etnisitet for å hente støtte fra Trumps støttespillere og stjal også nok velgere i forstedene til å ta seieren. Han har blant annet støttet opp om en næringslivsvennlig økonomisk politikk, sagt at han er mot abort i de fleste tilfeller og markert seg som en motstander av vaksinekrav og påbud om bruk av munnbind.

Hvis du er motstander av abort og vaksinekrav, er du ifølge NTBs definisjon langt ute, men ikke ifølge den jevne amerikaner.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.