Tennessee er den fjerde staten i USA som forbyr kritisk raseteori i skolen. Skolene kan ikke lære elevene at «et individ gjennom sin rase eller sitt kjønn er privilegert, rasistisk, sexistisk eller undertrykkende».

Den republikanske guvernøren Bill Lee undertegnet loven mandag etter debatt i den folkevalgte forsamlingen, melder NTB.

Skolene kan ikke lære elevene at et individ gjennom sin rase eller sitt kjønn er privilegert, rasistisk, sexistisk eller undertrykkende, skriver Daily Mail.

Guvernøren sier at elevene bør lære om hvor eksepsjonell USA er som nasjon og hvordan mennesker kan leve sammen, og ikke fokusere på forskjeller og bidra til å splittelse.

«We need to make sure that our kids recognize that this country is moving toward a more perfect union, that we should teach the exceptionalism of our nation and how people can live together to make a greater nation, and to not teach things that inherently divide or pit either Americans against Americans or people groups against people groups», sa Lee tidligere i mai.

Brudd på loven kan straffes ved at skolen fratas finansiering.

Den republikanske senatoren Brian Kelsey mener at undervisning i kritisk raseteori er skadelig for elevene.

«Critical race theory teaches that American democracy is a lie. It teaches that the rule of law does not exist and is instead a series of power struggles among racial groups», sa han da lovforslaget var oppe til debatt.

Tennessee er den fjerde staten som innfører forbud mot å bruke kritisk raseteori i undervisningen. Oklahoma, Idaho og Arkansas har også et slikt forbud.

En håndfull andre stater, blant annet North Carolina, Texas, Arizona, Louisiana, Iowa, Missouri, New Hampshire, Rhode Island og West Virginia, debatterer eller er i prosess for å innføre lignende lover.

Guvernørene i Florida og South Dakota har offisielt fordømt kritisk raseteori, men har så langt ikke satt i gang noen prosess for å forby den.

Teorien har utløst en hard landsdekkende debatt i kjølvannet av Black Lives Matter-protester og innføringen av 1619-prosjektet. Motstanderne av kritisk raseteori hevder at teorien indoktrinerer barn til å tro at hvite mennesker iboende er rasistiske eller sexistiske.

«The 1619 Project» er en journalistisk kampanje initiert av The New York Times, som hevder at USAs historie må omskrives. Budskapet er at hele den amerikanske historien må ses i lys av slaveriet og den evige undertrykkelsen av svarte amerikanere. 1619 er året da de første svarte slavene ankom Virginia.

Tennessees har også vedtatt lover som gir foreldre mulighet til å ta barna ut av undervisning om kjønnsidentitet og seksualundervisning, skriver NTB.

Biden vil tvinge kritisk raseteori inn i skolene

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.