Tusenvis av britiske skoler blir fortalt at de kan lære bort kontroversielle teorier om rase til barn helt ned til fem år. Det minner om USA-inspirert kritisk raseteori, og barna skal blant annet lære om «hvite privilegier».

Ungene skal også bli opplært i amerikansk politibrutalitet og hvor fordomsfulle hvite mennesker er, skriver The Times.

Primary age pupils are being taught about American police brutality and teachers are being told that white children are “strongly biased” in favour of their race.

Det er mange som ønsker tiltakene velkommen, og ser det som positivt at barna får lære å takle sensitive konversasjoner om rase. Men kritikere og enkelte akademikere er kritisk, blant annet fordi erfaringen fra USA viser at slik undervisning øker splittelsen mellom raser, og i tillegg fremmer en teori som fakta.

Foreldre protesterer mot at barna lærer kritisk raseteori, politiet griper inn

Informasjonstjenesten The Key står bak programmet. The Key leverer undervisning og lederressurser til 13.000 skoler i Storbritannia.

Det nye programmet får også kritikk for å bygge på idéene til kritisk raseteori, som hevder at rasisme er forankret i samfunnet.

I dokumentet How to talk to pupils about racism blir lærerne fortalt at elevene «aldri er for unge» til å lære om sin innebygde rasisme, noe som kun gjelder elever med hvit hud.

I tillegg står det at barn i alle aldre kan lære om politibrutalitet og drapet på George Floyd. Når det gjelder undervisning om «hvite privilegier» blir lærerne instruert i hvordan de skal takle elever som er hvite, men som ikke føler seg privilegerte.

If challenged by those who say “but I’m gay, poor, female”, teachers are told that this “doesn’t erase their white identity”.

The Key vil revidere opplæringen i antirasisme i hele skoleløpet, og vil hjelpe skolepersonalet til å dekolonisere opplæringen og skoleturer. De vil også bidra til mer mangfoldig rekruttering.

Historien skal fokusere på slaveri, og musikkopplæringen bør sørge for at minst 50 prosent av musikere og komponister i pensum har etnisk minoritetsbakgrunn.

Gruppen Don’t Divide US (DDU) har funnet ut at et økende antall britiske skoler fokuserer omstridte teorier om rase og antirasisme. Blant er en del av undervisningen inspirert av kritisk raseteori, som DDU mener er «uforenlig med utdanningsmålene og et demokratisk samfunn».

The Key ble dannet av myndighetene som et pilotprosjekt i 2007. I dag har The Key omsetter i dag for 30 millioner pund i året, og det hevdes at 120.000 skoleledere benytter  deres tjenester.

Det finnes flere andre selskaper som driver med lignende tjenester, blant annet Every Future Foundation. Her står det svart på hvitt på hjemmesiden at de kurser lærere og elever i kritisk raseteori.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.