Nicolas Sarkozy i studio hos RTL den 11. desember 2021. Stillbilde: RTL / Twitter.

Da Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy lørdag var gjest i studio hos RTL for å snakke om sin siste bok, tok han Eric Zemmour i forsvar mot medienes agressivitet overfor presidentkandidaten.

Temaet kom opp på spørsmål fra Eric Dussart, som ledet RTL-programmet «On Refait La Télé», skriver Le Figaro

Sarkozy, som var Frankrikes president fra 2007 til 2012, sa at han er uenig med Eric Zemmour i en rekke saker, men anklaget mediene for hykleri når de inviterer ham til samtale for deretter å si en hel masse nedsettende ting om ham.

Slik oppnår de også det motsatte, da folk får sympati for Zemmour, poengterte Sarkozy.

I motsetning til de mange som baktaler Eric Zemmour, sier den tidligere statssjefen at «han bør komme til orde». «Hvor skulle han ikke det?»

Demokratiet omfatter både ytre venstre og ytre høyre, mener Sarkozy.

Den tidligere presidenten minner også om sitatet som feilaktig er attribuert til Voltaire (1694–1778), men som i Sarkozys formulering ikke desto mindre oppsummerer den franske opplysningsfilosofens idealer om ytringsfrihet:

«Jeg er uenig i dine overbevisninger, men jeg vil kjempe for at du kan uttrykke dem.»

Portrett av Voltaire etter Maurice Quentin de La Tour – Versailles.

Den aggressive tonen gjør det umulig å drøfte vanskelige ting, mener Sarkozy:

«En journalist må ikke være aggressiv, han må stille spørsmål, også vanskelige spørsmål», hamret den tidligere presidenten inn. «Jo vanskeligere spørsmålet er, jo mer fokusert det er, jo klarere det er utmeislet, desto mindre aggressivt må det være.»

Idet han minnet om den «forferdelige demoniseringen» som han sier han var «offer» for, oppfordret Nicolas Sarkozy RTL-journalister til å «la folk få uttrykke seg». «La folk stå fritt til å tenke, forestille seg ting, drømme og si seg enig eller uenig. (…) Franskmennene vil foreta sine valg.»

Eric Zemmour takket Sarkozy etterpå, og kommenterte at Sarkozy i 2007 «ville forsvare den franske identiteten. Han ble dratt gjennom søla av mediene. De har ikke forandret seg.»

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.