En 3D-printet kapsel beregnet på assistert selvmord kan snart bli brukt i Sveits. Hensikten er å gjøre det lettere for folk å ta livet sitt. Alt som trengs er koden for kapselen.

Assistert selvmord, eutanasi, er lovlig i flere europeiske land, inkludert Sveits. I 2020 valgte rundt 1 300 mennesker å avslutte livet hos de to største organisasjonene i Sveits: Dignitas og Exit.

Metoden som brukes i dag er at pasienten drikker en dødelig løsning av anestesimidlet Nembutal, i nærvær av autorisert helsepersonell. Pasienten sovner i løpet av to til fem minutter, og søvnen etterfølges av bevisstløshet og død.

En kapsel for selvmord

Men nå melder Exit at en ny metode snart kan bli godkjent. Organisasjonen har utviklet den såkalte Sarco-kapselen, som skal tilby pasienten en fredelig død uten behov for verken medisinske preparater eller medisinsk personell. Kapselen kan enkelt produseres ved 3D-printing og aktiveres fra innsiden av pasienten selv.

Grunnleggeren av Exit International, Dr. Philip Nitschke, mener det nye produktet vil gjøre det lettere for pasienter som ønsker å ta sitt eget liv.

– Kapselen kan transporteres til et hvilket som helst sted før døden. Den kan for eksempel plasseres på et idyllisk sted ute i naturen eller hos en eutanasiorganisasjon, sier Nitschke til Swissinfo.ch.

Den som ønsker å ta livet sitt kan da legge seg ned i kapselen og etter at det, ved hjelp av kunstig intelligens, er stilt en del spørsmål for å sikre at pasienten virkelig ønsker å ta livet sitt, kan pasienten selv aktivere mekanismen ved å trykke på en knapp. Deretter fylles beholderen med nitrogen, som raskt senker oksygennivået i beholderen fra 21 til én prosent.

Personen i kapselen sies å kunne føle en lett svimmelhet eller eufori før han mister bevisstheten. Døden inntreffer da innen fem til ti minutter, på grunn av mangel på oksygen og karbondioksid, uten at pasienten opplever panikk eller kvelning, ifølge Philip Nitschke. Et kamera montert inne i kapselen skal gjøre det mulig å overvåke prosessen eksternt.

Vil fjerne alle psykiatriske vurderinger

Formålet med Sarco-kapselen er å ”avmedisinalisere dødsprosessen”.

– I dag skal en eller flere leger være med på å skrive ut de medisinske preparatene som brukes og bekrefte at pasienten er i full bruk av sansene. Vi ønsker å fjerne alle psykiatriske vurderinger fra prosessen og la den enkelte styre metoden selv.

– Målet vårt er å utvikle en screening av pasientens mentale status basert på kunstig intelligens. Det er tydelig at det er mye skepsis, spesielt blant psykiatere. Men vårt opprinnelige konsept er at pasienten skal kunne gjøre en test på nett, og deretter få en kode for å komme inn i kapselen.

I 2020 undersøkte organisasjonen hvilke juridiske hindringer som kan være til stede for å kunne tilby Sarco-kapselen til suicidale personer, og ifølge Philip Nitschke har de nå fått grønt lys fra advokatene.

Det finnes for tiden to eksemplarer av Sarco-kapselen i Sveits. En tredje produseres for tiden, og beholderne forventes å være i drift i 2022.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.