Den svenske civilministeren, Ida Karkiainen (S), har som mange andre ministere før henne et problem med hukommelsen. Nå er hun i hardt vær fordi hun ikke kan huske å ha gjort en hitlerhilsen til hvit makt-musikk som ung, hjemme i Haparanda.

Det var Nyheter Idag som først brakte saken, som nå går Norden rundt.

Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

”Jag är helt säker, jag har inga lik i garderoben”, svarade Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen när Aftonbladet ställde frågan. Nu kan Nyheter Idag avslöja att Karkiainen fastnade på bild när hon gör en Hitlerhälsning till vit makt-musik på en privat fest i Haparanda. – Jag minns att de bland annat spelade Pluton Svea, säger en källa till Nyheter Idag.

Det skjer ytterst sjelden at frie, svenske medier blir sitert i norske medier eller hos NTB, men for Karkiainen gjøres det et sjeldent unntak:

– Det florerer et bilde av meg fra da jeg var kanskje 15 eller 16 år der jeg gjorde en gest som kan tolkes som en nazistisk hilsen. Jeg husker ikke å ha gjort noen slik gest, sier hun til SVT.

– Jeg skjønner hvordan det ser ut, men jeg har aldri gjort slikt for å sympatisere med en så avskyelig ideologi som nazismen. Det har i så fall vært for å forsøke å latterliggjøre eller ironisere over det, sier hun.

Bildet ble publisert på Nyheter Idag og skal ha blitt tatt på en fest.

Karkiainen sier videre at hun aldri har vært i noen situasjon som skal ha kunnet bli koblet til hvit makt-miljøer.

– Det kan ha blitt spilt Ultima Thule og den type musikk i slike sammenhenger, men i så fall har jeg gått og slått den av og sagt at det ikke er greit. Ungdommer lyttet på Ultima Thule på 90-tallet. Det var ikke uvanlig, sier hun. (NTB)

 


 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.