Sakset/Fra hofta

SVT Rapport formante julaften sine seere om at det er ulovlig å spre drapsvideoen fra Marokko. Om Maren og Louisa het det at de hadde «knivskador på sina halsar».

Svenske medier har vært svært lavmælte om terror-drapene i Atlasfjellene, og nyhetssakene om drapene har fått lav rangering på forsidene i nettavisene.

Men statlige SVT går steget lenger. På julaftensendingen klokken 18 kunne det se ut som om det var spredningen av videoen som var det alvorlige, ikke udåden i seg selv. Problemet, ifølge allmennkringkasteren, var at folk sprer drapsvideoen på sosiale medier. SVT unnlater fremdeles å fortelle sine seere hva som skjedde, i likhet med de fleste norske medier. Her er ingen detaljer fra videoen, vi får vite at Maren og Louisa døde av «knivskador på sina halsar».

Filosofien ser ut til å være at dette ikke er viktig nyhetsstoff, og at i den grad det er verdt å omtale, skal ingen detaljer om de uhyrlige drapene formidles.

Sverige har nylig forbudt «integritetskrenkelser»:

– Vi har fått en väldigt bra ny lagstiftning som heter olaga integritetsintrång. Den lagen tar sikte på just den här typen av fall när någon sprider uppgifter eller bild på någons utsatta position, sier tidligere överåklagare Sven-Erik Alhem til SVT om filmen.

Rapport-innslaget handler altså om spredningen av drapsfilmen og den nye loven. Vi får vite at den som bryter loven kan bli dømt til fengsel i opptil fire år.

– Är brottet grovt är det upp till fyra års fängelse och lägst sex månader, sier Alhem.

TV-grafikken fremhever at «spridning är olagligt». Rapport har også et innslag fra Marokko hvor reporter Diamant Salihu prøver så godt han kan å dekke over hva som har skjedd:

– Kvinnorna hade knivskador på sina halsar.

Det er altså kriminelt å spre en video som faktisk viser en del av handlingsforløpet, men helt ok å lyve om hva som skjedde.

SVT hadde for eksempel kunnet intervjue lederskribent i Svenska Dagbladet Ivar Arpi, som har sett filmen og sagt at det er det «värsta jag någonsin sett, det kommer hemsöka mig«. Men man valgte altså en annen vinkel, påpeker Fria Tider.

På sosiale medier har reaksjonene ikke latt vente på seg. Fra Twitter:

«Morden i Marocko och PK- media: Först tiger fakemedia ned den brutala avrättningen i Marocko. När folket delar bilder på vad som skedde, så hotas nu de som delar info med flera års fängelse enligt Rapport 24/12», skriver en person.

«Jag personligen skulle aldrig se en sådan film, än mindre dela den. Men nu är vi upprörda över spridnings-brottet och inte över huvudavskiljande-brottet. PK-folket har än en gång blandat bort korten för oss!», skriver en annen.

«Har nu sett detta mycket märkliga inslag. En ny lag som tillkommit för att skydda exvis våldtäktsoffer från att få filmer från brottet spridda, appliceras på halshuggningsfilmen av danskan och norskan i Marocko. Skandal om lagen används för att hålla folk ovetande om islam», heter det i en tredje tweet.

Flere mener at videoen spres nettopp som en reaksjon mot at svenske medier – og i særlig grad statskringkastingen – konsekvent underslår det faktum at begge kvinnene ble halshugde, skriver Nyheter Idag. Avisen har forsøkt å få en kommentar fra SVT, uten resultat.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!