Dramaet rundt den svenske nettavisen Bulletin ser ikke ut til å avta. Nå ber en av eierne Bolagsverket om å granske mistenkelige transaksjoner.

Styret, med den velkjente økonomen Tino Sanandaji i spissen, blir anklaget for å ha latt midler forsvinne ut av selskapet på uklare måter.

Pontus Tholin er eieren som mener at noe kritikkverdig kan ha skjedd. 300.000 svenske kroner i måneden har blitt overført for webutvikling, etter at Bulletin selv skal ha sagt at denne nettsiden var ferdig utviklet.

Tholin vil derfor at Bolagsverket undersøker hvor disse pengene har havnet, skriver Fria Tider.

Det är sedan tidigare känt att ett ukrainskt IT-bolag har tagit fram Bulletins sajt. Bulletins styrelse, Tino Sanandaji och Dan Korn, bor enligt Dagens Opinion också själva till stora delar i Ukraina och Storbritannien.

I sin ansökan om extern granskare skriver Tholin också att Bulletin under september och oktober månad i år har anlitat «en rad» jurister för att bedriva så kallade internutredningar. Den mest kontroversiella åtgärden var troligen att anlita den dömde trippelmördaren Ricard Nilsson för att göra internutredningar av tidningens medarbetare, något som Expressen avslöjade.

Nu vill Tholin veta vad som motiverar alla dessa interna utredningar.

«Vad kostar dessa, och hur gynnar de bolaget?», är en punkt som Pontus Tholin föreslår att Bolagsverkets granskare ska ta reda på.

I oktober avholdt Bulletin en ekstraordinær generalforsamling. Da ble det blant annet besluttet å utrede om en såkalt «kontrollbalansräkning» burde opprettes. Dette betyr i praksis en grundig revisjon av regnskapet, og gjennomføres i aksjeselskaper som er insolvente, eller når mer enn halve aksjekapitalen er oppbrukt.

Styrelsen i ett aktiebolag ska se till att företagets ekonomi kontrolleras på ett betryggande sätt. Om det finns skäl att anta att aktiebolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet ska styrelsen kalla till styrelsemöte och genast upprätta en kontrollbalansräkning.

Document har tidligere omtalt kaoset i den nye nettavisen ved flere anledninger.

– Vi gikk til Bulletin med entusiasme. Realiteten er at majoritetseierne lokket oss med falske løfter om hvilken avis de ville skape, skrev den avgåtte sjefredaktør Ivar Arpi på Facebook.

Tino Sanandaji har i årevis vært en helt for innvandringskritiske stemmer i Sverige og Norden for øvrig. Hans vilje til å gå i klinsj med makteliten gjorde ham til en av de viktigste stemmene for Sveriges fremtid, og han har også publisert boken Massutmaning om migrasjonsspørsmålet, og konsekvensene av det Sanandaji beskriver som en hodeløs politikk.

Les også:
Fullt kaos i nystartet høyreliberal nettavis i Sverige
Bulletin – fra konservativ superinvestering til konservativ bjørnetjeneste

Fria Tider

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.