Den kjente svenske økonomen Tino Sanandaji er en av kreftene bak Bulletin, som er en nystartet svensk høyreliberal nettavis. Nå ser det mørkt ut for prosjektet som så mange hadde stor tro på. Foto: Facebook/Tino Sanandaji

I høst ble det opprettet en ny svensk høyreliberal nettavis som fikk navnet Bulletin. Ambisjonene var skyhøye. Bak prosjektet sto meget sterke krefter, som økonomen Tino Sanandaji, lederskribent fra Svenska Dagbladet Ivar Arpi, den «ikke-sosialistiske feministen» Paulina Neuding (redaktør) og tidligere redaktør for Göteborg-posten Alice Teodorescu.

Det tok ikke lang tid før Bulletin fikk kritikk for å være «for høyreorienterte». Som HRS skrev lille julaften:

Det svenske sosialistiske partiet Vänstre er overbevist om at den nystartet nettavisen Bulletin ikke skal ha livets rett. På partiets Facebookside har de lansert en motkampanje, som introduseres med følgende:

«Nu är högerns mediesatsning Bulletin igång. Men vi tänker inte stå och titta på. Aldrig i livet. Snälla, hjälp oss att vässa motståndet!»

Dette nye prosjektet, som det ble stilt store forventninger til, ser nå ut til å gå på grunnen før de har kommet skikkelig igang. Det hele startet med en skandale, hvor en av journalistene i Bulletin ble avslørt etter å ha plagiert en rekke saker fra andre medier. Kort tid senere trakk Paulina Neuding seg fra sin stilling som redaktør.

Nå utspiller det seg en voldsom konflikt oppstått mellom eiere og redaksjon. Tino Sanandaji beskriver sin versjon på Facebook:

Det är tråkigt att kritisera Bulletin, men problemen måste vädras ut. I stället tidningen läsarna vill ha har nyhetsdelen levererat trist sojabaserad lättmjölk och ställt till en plagiatskandal.

Orsak att detta kunnat pågår är en infekterat strid där man stoppat ledningen från inflytande och dragit in tidning i skandaler och lögnhärvor. Jag gillar vare sig lögner eller tystnadskultur.

Vi har gjort allt vi kan för att lugna känslorna och lösa konflikten internt, i flera veckor. Men som del av en eskalerande konflikt har redaktionen idag riktat oärliga anklagelser mot ledningen, i fackföreningsskrift Journalisten. Det är svårt att hävda att det gynnar Bulletin att gå ut och skapa en storm i media.

Vi i ledningen upptäckte nyligen att redaktionen utöver plagiatet ägnat sig åt coverup och ljög för SVT, samt blev rasande på mig och VD då vi inte accepterade regeln att man inte får kritisera journalister.
När de fick reda på att styrelsen tappat förtroende och vill rensa tidningen från olämplig ledning fick de panik och ljuger igen, vilket är barnsligt då allt finns elektronisk dokumenterat.

Bulletins nyhetsdel hade problem med en olämplig chef och en oerfaren journalist som konstant gjorde fel. 24 februari rapporterar SVT att ett tjugotal artiklar i Bulletin är plagierade, vilket pågått länge.
Jag är ingen journalist, men mig veterligen den enda inom Bulletin som varnade för reportern samt chefen som ställde till plagiat. Redan 3:e januari skrev jag att reportern ”bör heller inte skriva fler nyhetsartiklar efter gårdagens fiasko med faktafel” och att chefen ”bör bytas ut som redaktionschef eller nyhetschef”

12. mars publiserer Samnytt opptak fra et møte mellom blant annet Sanandaji, Arpi og Teodorescu. Det går nokså hardt for seg på dette redaksjonsmøtet, som du kan høre nedenfor.

Samnytt har tagit del av inspelningar från Bulletins kaotiska redaktionsmöten där storägaren Tino Sanandaji domderar och skäller ut redaktionsledningen med chefredaktören Ivar Arpi i spetsen. Denne kontrar med att hota att kasta ut Sanandaji från mötet.

Grälets vågor går höga när den plagiatskandal som tidningen brottas med avhandlas. Alla skyller på varandra. När Alice Teodorescu försöker få ett ord med i laget, stänger någon av hennes mikrofon. När hon får igång den igen utbrister hon i ett ”Sluta mjuta mig som någon jävla diktator”
Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.