Sakset/Fra hofta

Den hardtslående svenske sosialøkonomen Tino Sanandaji viser aldri nåde i møte med løgn og omtrentlighet i en forløyet svensk offentlighet. I dag arresterer han statsminister Stefan Löfven for hans glade budskap om fantastisk bedring i sysselsetting blant innvandrere:

Vi har en ovanligt händelserik fredag i en ovanlig händelserik höst. Men dagens nyhetsbomb släpptes lågmält och har ännu inte märkts. Är ni redo?

Regeringen och media har länge påstått att flyktingar kommer i arbete efter nio år, genom att räkna sysselsatta någon timme i veckan. Förra månaden sen gick statsministern ännu längre: ”Enligt Stefan Löfven har tiden för att få nyanlända i arbete kortats från nio år 2014 till 4,5 år i dag”

Inte ens alla studenter från Harvard är i arbete efter fyra år, men Löfven försöker fräckt lura i oss att flyktingar klarar biffen.

Vi vet alla att det är bluff, men vad är korrekt siffra? I samband med Löfvens utspel upprepade jag min klagosång att nationalekonomer inte räknar ut det, varpå Sven-Olov Daunfeldt (professor och forskningschef vid Handels Utredningsinstitut) antog utmaningen. Machoprofessorn och hans medförfattare gjorde det också på rekordfart, i en krävande kalkyl som räknar bort åtgärder.

Det är siffror vi aldrig sett förut, färsk från ugnen. Så hur många utomvästliga invandrare tjänar minst 20.000 kr i månaden efter nio år i Sverige? Svaret är 29 procent. Ytterligare tolv procent försörjs av arbetsmarknadsprogram. Det bekräftar också att de med antingen jättelåg inkomst eller försörjd av åtgärd är nästan lika många som de med riktig arbetsinkomst. Mellan en tredjedel till nära hälften av ”sysselsättning” är tom luft för dessa invandrare.

Lär er nu detta, och låt inte skamlösa lögnare ljuga för er om flyktingar ”i arbete”. Dessa bevisligen falska påståenden gröper ur välfärden och bör därför betraktas som bedrägeri mot äldre, sjuka och andra beroende av systemet.

 

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!