«Parkeringshus», 2021

Roald Kyllingstad har en lang fartstid i kunstens uoversiktlige farvann. Det har ikke hindret ham i holde stø kurs som profesjonell billedkunstner enten han beveget seg inn i maleri, akvareller, tegninger eller pasteller. Uansett hvilke teknikker han anvender så er det med full kontroll av virkemidler og solid forankring i håndverk. Hans figurative formuttrykk byr ham nok mange utfordringer, men som den profesjonelle kunstneren han er, så vet han at visuelle vanskeligheter også lar seg omskape til skjønnhet.

For tiden viser Kyllingstad en mønstring store pasteller i Galleri Dobloug. Det er en teknikk han har perfeksjonert i de senere år, og for en perfeksjon. Pastellteknikken er ikke den enkleste, den består av fargestifter der materialet er enten kritt eller oljekritt, og man får ikke mer ut av fargen enn det kunstneren kan gi. Fargepigmentene i krittet har en pulveraktig stofflighet som fremhever tingenes sanselighet og taktile kvaliteter. Det er som om tingenes overflate puster og inviterer til en myk dialog med motivet.

Ut fra det perspektivet er det eiendommelig at mange av Kyllingstads motiver består av harde og teknologiske produkter, for eksempel biler, lysende lamper, støvsugere, kjøkkenutstyr, glassgjenstander, i det hele tatt gjenstander som er høypolerte og skinnende blanke. Valg av gjenstander spiller sikkert en viss rolle for kunstneren, men det er nok først og fremst deres evne til å reflekter lys. Flere av hans motiver er da også hentet fra utstillingsvinduer der butikken viser en overflod av ulike gjenstander hvor lyset spiller over tingene som i et fargerikt orkester.

Speilinger og lysreflekser fra tingenes blanke overflate håndterer Kyllingstad med sober sikkerhet og sensuell varsomhet. Han forvandler billedrommet og tingenes egenkarakter til et spektakulært lysshow der kontrastene mellom lys og skygge samt velvalgte fargetoner skaper en helt ny motivverden. Her er det pastellteknikkens myke og modulerende føringer som gir kunstneren det perfekte virkemiddel. Jeg er mektig imponert og kan anbefale alle med en genuin kunstinteresse å besøke utstillingen.

«Byens lys», 2020

«Juni», 2020

«Kjøkkenutstyr», 2020

«Stilleben», 2021

Galleri Dobloug:
Roald Kyllingstad, Pasteller
Varer fra 02/10 til 24/10, 2021

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.