Xaviar Bertrand er en konservativ kandidat som stiller i presidentvalget i Frankrike. Nå advarer han om at Frankrike står overfor en reell risiko for borgerkrig.

Bakgrunnen er gjengkriminaliteten i de franske byene, som han beskriver som helt ute av kontroll.

Bertrand kom med utsagnet under en tv-sending. Han ligger bak både Le Pen og Macron på meningsmålingene. Le Figaro gjengir det han sa.

– Det er en reell risiko for borgerkrig i dag. Republikkens president må gjøre alt for å unngå dette, og dette innebærer fremfor alt at vi må slutte med å unnlate å straffe kriminalitet. Sanksjoner må ende opp med straff til slutt.

Bertrand har siden 2015 vært president for det regionale rådet i Hauts-de-France. og mener sikkerheten i de urbane områdene i Frankrike forfaller på grunn av de demografiske endringene.

– Man har gjenger, gjenger som slåss med Kalashnikovs; er ikke dette en borgerkrig? Man har borgere som forlater sine hjem med hodet bøyd, som håper de kan returnere hjem i fred og at deres koner og barn ikke vil bli plaget.

Bertrand retter mye av skytset mot den sittende president Macron, men også den høyreorienterte potensielle presidentkandidaten Eric Zemmour får kritikk for sitt krav om å forby utenlandske navn.

Zemmour vil gjeninnføre en lov fra 1803, og blant annet forby navnet Muhammed i Frankrike.

– For øyeblikket er det eneste Zemmour har foreslått å forandre barns navn, og forby enkelte navn. Har dette virkelig en rettmessig plass i den politisk debatten?

Les også: Neste års presidentvalg i Frankrike: Le Pen kan få en enda mer høyreorientert utfordrer

Om situasjonen i Europa vil ende i en borgerkrig, er meget usikkert. Det er mange mulige utfall på den gjeldende utviklingen. Det kan ende i underkastelse, kollaps, eller man kan løse eventuelle problemer politisk og demokratisk. Det siste er både ønskelig og mulig, men krever en politisk ærlighet og vilje som virker mangelfull i dagens politiske og mediale klima.

Men temaet borgerkrig dukker stadig opp i periferien. I 2018 ble en mulig europeisk borgerkrig temaet på en litteraturfestival i Stavanger.

Uansett er det slik som franskmennenes tradisjonelle erkefiende gjerne sier:

Some things gotta break.

Xavier Bertrand : «Il y a un vrai risque de guerre civile» en France 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂