Gro Harlem Brundtland i sin tid som statsminister. Can-Foto: Cornelius Poppe.

I hele 12 episoder skal NRK skildre Gro Harlem Brundtlands «vei til toppen». Budsjettet er på 136 millioner. Så langt er det ikke bestemt hvem som skal ha rollen som Gro. Det er også uklart om det blir en ren hyllest, eller et stykke kritisk journalistikk.   

Innspillingen av et drama for NRK om Gro Harlem Brundtlands vei til toppen i norsk politikk skulle starte i høst, men må utsettes, melder serieskaperne, ifølge NTB.

– Vi har som mål å gå i opptak 27. april neste år, og har god tro på at vi skal klare det, sier Vilje Kathrine Hagen, produsent i Motlys til Dagsavisen.

Med et budsjett på hele 136 millioner kroner skal historien om Gro Harlem Brundtland og Arbeiderpartiet på slutten av 1970-tallet fortelles over tolv episoder på NRK. Serieskaperne har foreløpig ikke funnet skuespilleren som skal gestalte rollen som Brundtland i TV-serien, som har fått navnet «Makta».

I desember i fjor mottok storsatsingen et tilskudd på ti millioner kroner fra Norsk filminstitutt (NFI). Hvor stor andel av budsjettet som skal dekkes av NRK er ikke klart.

Serien skulle etter planen spilles inn i høst. Nå har Motlys utsatt opptaksstart til slutten av april 2022, i samråd med NRK. Motlys opplyser til NFI at serien ennå ikke er fullfinansiert. Koronapandemien er også en medvirkende årsak til at innspillingen nå må utsettes, melder Motlys.

NRKs dramasjef anslår at serien tidligst vil være klar for sending andre halvdel 2023.

Gro Harlem Brundtland er ikke offisielt involvert i prosjektet, understreket Brundtlands rådgiver Jon Mørland da prosjektet fikk NFI-støtte.

Brundtland ble i 1981 Norges første kvinnelige statsminister og hadde vervet i tre perioder: fra februar til oktober 1981, fra 1986 til 1989 og fra 1990 til 1996. Hun ble gitt tilnavnet «landsmoderen» etter sin rolle som samlende figur for store deler av folket, primært venstresiden. Hun var imidlertid omstridt som politiker og som statsminister blant borgerlige velgere. Der foretrakk man Kåre Willoch (H).

Det knytter seg en viss spenning til om serien vil fremstå som NRKs hyllest til «vår alles kjære Gro», eller om den også vil bringe inn kritiske perspektiver på venstresiden og Arbeiderpartiets maktpolitiske spill i den aktuelle tiden.

NRK har så langt ikke signalisert om serien vil referere til de mange brennbare opplysninger som kommer frem i Alf R. Jacobsens nye bok «Stalins svøpe». Her settes i det i særlig grad søkelys på nøkkelpersoner i Arbeiderpartiet, og i kretsen som omga nettopp Gro Harlem Brundtland.

Mange av de personer som det avdekkes oppsiktsvekkende forhold om, var nære politiske omgangsvenner med Brundtland. Mange vil derfor finne det underlig om slik informasjon ikke bringes inn i en serie om hennes politiske liv.

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.