Eli Tuva Moflag (Ap) går ut mot NRKs ansettelsespraksis. Foto: Javad Parsa / NTB

Arbeiderpartiet ber NRK rydde opp og kutte ned antallet midlertidige ansettelser. Det er som når en ellers kjærlig mor gir barna kjeft for å rote på rommet.

NTB melder om denne striden mellom Arbeiderpartiet og NRK:

– Nå har NRK fått en ny kringkastingssjef, og vi tenker da tiden da er for å ta et ordentlig oppgjør med deres praksis når det kommer til bruk av midlertidige ansatte, sier Aps stortingsrepresentant Tuva Moflag til VG.

Moflag og partikollega Åse Kristin Ask Bakkes klare beskjed til NRKs nye kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen er å rydde opp. Hun får støtte av NRK-tillitsvalgt Rolf Johansen.

Ifølge tall som Medier24 har innhentet fra NRK, hadde statskanalen ved utgangen av 2021 til sammen 175 vikar-årsverk. I tillegg hadde NRK like mange midlertidig prosjektansatte.

Dette utgjør et klart brudd med den arbeidslivspolitikken både Ap og den øvrige venstresiden står for, der man generelt er er sterkt imot bruk av midlertidig ansatte. Alle skal helst ha fast ansettelse, med noen få unntak for spesielle bransjer og yrker.

Medienettstedet har også innhentet tall på antallet midlertidige i andre mediebedrifter, mens VG har oppgitt at de av konkurransehensyn ikke vil fortelle om hvor mange midlertidig ansatte de har.

Normalt kunne man antatt at NRK straks ville bøye seg ydmykt for kritikken fra Ap, det er ikke ofte at NRK sier eller gjør noe som ikke er i tråd med venstresidens prinsipper.

Mange husker at Carl I. Hagen introduserte uttrykket ARK, Arbeiderpartiets rikskringkasting, om NRK.

Men siden det her handler om NRKs klare egeninteresser, velger kanalen likevel å stå imot. Mange av venstresidens prinsipper er som kjent mye enklere å støtte så lenge man ikke må følge dem selv.

HR- og organisasjonsdirektør Olav Peter Hypher skriver i en epost til VG at de er uenige framstillingen av kringkasterens praksis.

– Derfor ønsker Kringkastingssjefen og jeg å invitere stortingsrepresentantene til en samtale om dette slik at vi får en anledning til å belyse saken nærmere, skriver han og legger til at vikarer og midlertidige gjør en kjempejobb for NRK.

Argumentet om at det gjøres en «kjempejobb» av de midlertidig ansatt, vil kunne anvendes av enhver virksomhet som kritiseres for sin bruk av slike ansatte.

Mange venter i spenning på hvordan denne familiekrangelen mellom sentrale aktører på venstresiden vil utvikle seg videre.  Muligens løses det hele i velkjent Ap-ånd, ved at noen «snakker sammen», eventuelt i et kott på Youngstorget.

 

Sommerlesning: :

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document, vi trenger ditt bidrag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.