NRKs parhester Lars -Jacob Krogh og Herbjørn Sørebø ledet Partilederdebatten i 1983, der Carl I. Hagen kom med den berømmelige kommentaren Arbeiderpartiets Rikskringkasting, ARK. Skjermdump: YouTube

Fra 1967 og i mange år ga NRK adgang til at Arbeiderpartiet kunne stille med to medlemmer i partilederdebattene, mens alle de andre partiene måtte nøye seg med én. Kanskje ikke så rart at NRKs presentasjon av resultatene fra skolevalget ble snudd på hodet?

Det er et fornøyelig skue å se Carl I. Hagen sitte ved siden av Gro Harlem Brundtland under partilederdebatten på NRK i 1983 (se klippet lenger ned i saken), og tenke på hans tidlige omskrivning av NRK til ARK: «Arbeiderpartiets Rikskringkasting».  Selvfølgelig ble han ledd ut for «ARK» av sine meningsmotstandere, selv om fortid og nåtid gang på gang har vist at hadde et godt poeng.

Det litt pussige er at de andre partiene aksepterte denne særbehandlingen av Ap i 1967, etter Kings Bay-saken og under regjeringen Borten. Aps etterkrigsmonopol var da omsider blitt brutt. At ordningen fikk leve langt inn på 1980-tallet, er imidlertid oppsiktsvekkende – ikke minst av NRK.

Som filmklippet viser var det en rekke seere som reagerte på denne fordelaktige behandlingen av Ap, men de fikk ikke noe støtte fra programlederne.

Gjensynet med Aps nestleder Einar Førde bringer tankene hen på Alf R. Jacobsens ferske bøk «Stalins svøpe» og Førdes tette kontakt med KGB som satte en stopper for hans politiske karriere:

«FBIs offiserer var hardkokte. Men da de gjennom avlyttingen fikk rede på Einar Førdes sans for fyll og hor, ble følgende spørsmål stilt til kollegene i POT: «Hvordan kan en slik mann være kirkeminister i Norge?»
«Sluttsummen er kjent: Førde unngikk påtale og eventuell straff, men hans karriere som rikspolitiker var slutt. Da Bjartmar Gjerde gikk av i 1988, ble han utnevnt til ny kringkastingssjef i NRK.
Han var ikke lenger brukbar i politikken, men han kunne verne en annen av APs bastioner.»

 

Les også:

Fake news NRK: «Rød bølge blant de unge. Kraftig fremgang for venstresiden»

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂