Voldelige islamister i Sverige gleder seg over Talibans overtakelse. Sikkerhetspolitiet (Säpo) advarer nå om at Afghanistan kan bli den nye destinasjonen for terrorreiser.

Antallet voldelige ekstremister har økt kraftig i Sverige de siste ti årene, fra noen få hundre til tusenvis. Svenska Säpo vurderer nå at Talibans maktovertakelse også kan få konsekvenser for sikkerhetstrusselen mot Sverige.

– Vi ser att det finns de som applåderar det som sker och tycker att det är en bra sak, inte minst tajmingen av det hela, som nästan är på dagen 20 år sedan terrordåden i USA den 11 september, sier Ahn- Za Hagström, senioranalytiker ved Säpo, i et intervju publisert i Svenska Dagbladet.

Säpos advarsel skal ses på bakgrunn av at rundt 300 personer reiste fra Sverige for å slutte seg til terrorgruppen IS i Syria og Irak i 2015 og 2016. Nesten halvparten av de som reiste var kvinner, og Sverige er et av de europeiske landene som bidro mest terrorister til IS, når det gjelder befolkning. Suksessen til IS hadde også store konsekvenser for sikkerhetssituasjonen i Europa, som ble påvirket av flere islamistmotiverte terrorangrep. Flere av gjerningsmennene sluttet seg til, eller ble inspirert av, IS.

Taliban-soldater på patrulje i Kabul inspirerer jihadister i Sverige. AP Photo/Rahmat Gul/NTB

Hagström mener at det i dag ikke er klare tegn på at utviklingen i Afghanistan har ført til attentatplanlegging eller ønsker om å reise i samme grad som Säpo noterte da IS forkynte sitt kalifat i 2014.

Säpo mener imidlertid at folk kan la seg inspirere av Talibans suksess, og at ekstremister i fremtiden kan bli tiltrukket av å reise til Afghanistan for å delta i terrorplanlegging og terrortrening.

– Det viktigaste för oss är i vilken mån som olika grupperingar och organisationer kommer att tillåtas att verka i och från Afghanistan när det gäller just attentat i västvärlden, sier Hagström.

Det er ukjent hvor mange voldelige, islamistiske ekstremister som oppholder seg i Sverige. Sist gang Säpo kommenterte antall individer i de svenske ekstremistiske kretsene var i 2017. På den tiden var det ifølge Säpo rundt 2000 voldelige, islamistiske ekstremister i landet.

Nivået på terrortrusler i Sverige er fortsatt på et forhøyet nivå, noe som betyr at et terrorangrep kan oppstå.

Les mer: PST: Kan være straffbart å reise fra Norge for å slutte seg til Taliban

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.