Alle land har nå sin generasjon av unge ekstreme muslimer. Det er blitt et mandighetsideal. Man låner elementer fra populærkulturen og mikser det med radikal islam. Man blir jihads Natural Born Killers.

Det er ingen tilfeldighet at de svenske jihadistene utmerker seg. Ikke noe annet land har gjort flerkulturen til et ideal mer enn Sverige. Slike vide rammer gir islam fritt spillerom. Fritt spillerom for islam betyr i våre dager at ekstremismen får vokse fritt, for det finnes i dagens islam ingen immunitet mot «sykdommen». Når svenskene idealiserer flerkulturen og idylliserer islam, blir resultatet det vi nå ser. Trolig er Stockholmbomberen og terrorgruppen som dro for å drepe danske journalister bare begynnelsen.

For det offisielle Sverige å innse dette, er som å hoppe over sin egen skygge. I stedet for besinnelse velger man å forsvare idyllen. Svenske aviser kaller gjerningsmennene konsekvent for «svensker» og gir dem anonymitetens beskyttelse. Dette er et svik mot publikum, som ikke får se sammenhengen: hvem de er, at de bor «midt i blant oss» og at svensk UD har reddet dem ut av tilsvarende situasjoner flere ganger.

Derfor er historien om terrorgruppen som dro til København for å angripe Jyllands-Posten/Politikens Hus er like mye en historie om tilstanden i dagens Sverige. De radikale Natural Born Killers er deres barn.

Aftonbladet har fjernet artikler om de impliserte. Hvis deres «historie» er tilgjengelig blir det vanskelig å kalle dem «svensker».

Sahbi Zalouti (37) ble pågrepet i Stockholm av Säpo. Han er tunisier med svensk statsborgerskap. De fleste svensker vil være enig i at en mann som velger religijøs jihad fremfor lojalitet til samfunnet, heller ikke er «borger».

Zalouti gjorde seg bemerket da han ble arrestert i Pakistan i 2009:

Den nu terrormisstänkte Sahbi Zalouti har tidigare gripits och suttit fängslad i Quetta i Pakistan hösten 2009. Det brott som han anklagades för gällde att illegalt ha tagit sig in i landet. Han dömdes den 29 augusti 2009 till tio dagars fängelse. I en intervju i Aftonbladet sa han då att han rest omkring i landet för att träffa andra muslimer och sprida information om islam.

Sahbi Zalouti begärde skillsmässa i somras och att han för två år sedan vände sig till DO. Han anmälde då arbetsplatsen Arla Food för diskriminering. Komiskt nog skriver han i sin anmälan att han bland annat skulle ha blivit kallad ”terrorist”.

En enda mer kompromittert figur er Munir Awad (29) av libanesisk opprinnelse, også han svensk statsborger.

Awad er en av disse unge begavede som velger rebellrollen, og havner i den islamistiske folden. De er jihads Natural Born Killers.

To ganger har svenske myndigheter hentet han og venninnen Safia Benaouda hjem fra utlandet, hvor de har rotet seg bort i terrorrelaterte situasjoner. Takken er ny terror. Likevel kalles de konsekvent svensker og får anonymitetens beskyttelse av svenske aviser.

Første gang de havnet i pressens søkelys var da paret ble arrestert i Somalia i 2007. De hadde reist til Dubai, men fant kommersialiseringen avskyelig, de ville til et skikkelig muslimsk land og dro til Somalia. Safia var på den tiden gravid.

2007 satt den då 17-åriga och gravida Safia Benaouda och pojkvännen Munir Awad fängslade i Etiopien. De hade rest till Somalia på semester, men tvingades fly när de hamnade i brinnande krig.

UD fick senare hem dem med hjälp av Säpo. Några juridiska skäl till att de fängslades har inte lagts fram.

Awad har siden fortalt at de ble utsatt for hard behandling, tortur i hans ord, og det stemmer nok. Etiopiske styrker brukte ikke silkehansker under invasjonen.

Men så gikk det bare to år før de «satt fast» igjen, og denne gang var de del av en gruppe på 12 som ville til Nord-Waziristan, tilholdssted for Taliban og al Qaida i Pakistan. Problemet var bare at disse ungdommene var «merkte». De er spektakulære, et ungt par, hun i fotsid niqab, og han ung vesterlandsk muslim, og de hadde allerede «åkt fast» en gang. De ble derfor overvåket når de dro til utlandet, og spesielt Pakistan. Politiet fulgte dem fra de kom.

Det var dessuten nok grunner til å bli mistenksom: ingen vestlig kledt gruppe ved sine fulle fem ville dra inn i Nord-Waziristan. Ingen reiser dit.

– Det fanns ingen normal anledning till att de skulle komma till området. Inga vanliga människor reser dit de skulle.

Gruppen benyttet et trick: man lot som om Safia var alvorlig syk og måtte til legebehandling øyeblikkelig. Men politiet lot seg ikke bløffe.

To andre faktorer bidro til oppmerksomheten: Safia hadde med parets to år gamle barn.

Den tredje svensken var enda mer spektakulær: Mehdi Ghezali hadde sittet 930 dager på Guantanamo. Amerikanerne slapp ham kun under garantier som at Säpo ville holde øye med ham.

Enligt Svenska Dagbladet ska tiden på Guantánamo ha gett Mehdi Ghezali hjältestatus i «vissa kretsar». Det ska vara i de sammanhangen som han, Safia Benaouda och Munir Awad har träffats.
I går bekräftade Sveriges förre USA-ambassadör Jan Eliasson att Sverige lovade att Mehdi Ghezali skulle hållas under bevakning om han släpptes från Guantánamo.
– De hade långtgående krav på övervakning. Vi sa att det måste följa svensk lag. Det som tillfredsställde dem till slut var att Säpo skulle hålla honom under bevakning, säger Eliasson till TV4 Nyheterna.

Nå var ikke Ghezali med på turen til København, men det interessante er at svensk UD går god for ham, for å få ham «hjem», – svensk presse gjorde et stort numer av at en «svenske» satt på Guantanamo. Når han kommer hjem er han på «kjøret» igjen.

Nå hadde Säpo «kåll» på gruppen som dro til København. Men hvis det blir tilstrekkelig mange slike grupper, vil noen før eller senere skli gjennom filteret. Man greier ikke laget et nett som er finmasket nok, heller ikke fordi pressen og et stort kommentariat sørger for at det ikke blir finmasket nok.

Historien om terrorgruppen i København er derfor like mye en historie om hvilket problem Sverige har skaffet seg, og de har ikke noe svar på løsningen. Tvertom: det offisielle Sverige er blitt en del av problemet.

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.