Daesh eller IS mistet kontrollen over store områder, men ideologien og mange av grupperingens medlemmer og tilhengere er fortsatt i live. Her fra en avstraffelse i Raqqa, Syria. Illustrasjonfoto: Twitter

IS-krigere fra Sverige som oppgis å ha blitt drept, kan fremdeles være i live, sier senioranalytiker ved det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo. Ifølge sikkerhetstjenesten finnes det ingen sikker informasjon om hvor mange av de vel 300 som reiste fra Sverige for å slutte seg til terrororganisasjonen IS, som er drept eller fortsatt lever.

Det er usikkert om noen av disse IS-krigerne virkelig er døde, melder Sveriges radio.

– Vi bedömer att det kan finnas personer som sägs vara avlidna som fortfarande är vid liv, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

Hagström peker på at enkelte kan ha til hensikt å late som at en person er drept eller at pårørende kan ønske å fremstille det slik. I flere tilfeller har pårørende sagt at de har fått beskjed om dødsfallet, men Säpo mener disse opplysningene er usikre.

Hagström forteller at det er en utfordrende oppgave å få opplysninger om en persons dødsfall bekreftet eller avkreftet.

– Vi gör ju bedömningen i varje enskilt fall och kontinuerligt. Läget i området är ju sådant att det kräver ganska mycket av rättsvårdande myndigheter för att kunna få den informationen som behövs för att bekräfta eller avfärda. Det här är ett arbete som vi bedriver kontinuerligt tillsammans med samverkande parter, både med nationellt och internationellt, säger hon.

Vinteren 2019 uttalte det norske motstykket til Säpo Politiets sikkertjeneste, PST, at det var rundt 30 personer med tilknytning til Norge som fortsatt var med i terrorgruppen IS. 14 av disse fremmedkrigerne er etterlyst internasjonalt for pågripelse.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: