Nytt

Lastebilen som ble brukt under terrorangrepet i Stockholm 7. april.

Det fins tusenvis av voldelige islamister i Sverige, mener det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Økningen de siste årene har vært eksplosiv.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, säger Säkerhetspolischef Anders Thornberg i et intervju med Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Mens det tidligere var noen hundre voldelige islamister i Sverige, anslår han nå at det dreier seg om flere tusen. Thornberg betegner situasjonen som alvorlig og kaller det en historisk «utmaning» (utfordring).

Thornberg sier at Säpo nå får opplysninger annenhver dag der det påstås at skal begås terror i Sverige.

Ifølge Säpo dreier det seg om alt fra personer som sympatiserer med det ekstreme og voldelige budskapet, til folk som inspirerer, rekrutterer og samler inn penger til militante islamistgrupper som IS.

IS har fungert som en samlende faktor, mener Säpo-sjefen.

Flest voldelige islamister er å finne i Stockholm, Göteborg, Malmö og Örebro, ifølge Säpo.

Thornberg understreker imidlertid at det bare er et fåtall av de voldelige islamistene som faktisk har til hensikt og er i stand til å utføre terroraksjoner.

–Tidigere hadde vi ulike miljøer, vi hadde radikaliserte fra Nord-Afrika, Midtøsten og Somalia, men de var helt separerte, sier Thornberg.

Situasjonen krever hurtighet:

– Vi måste jobba snabbare, vi måste jobba mer dygnet runt och aldrig chansa någon gång. Vi måste täppa till de luckor som finns, säger Thornberg.

Terrorhotbedömningen ligger dock kvar på samma nivå som sedan 2010, det vill säga ett förhöjt hot.

– Men vi följer varje dag om det finns anledning att ändra terrorhotnivån, säger Anders Thornberg.

 

Expressen: Skräcksiffran: Tusentals radikala islamister i Sverige