Sakset/Fra hofta

Svenske Säpo blir ikke arbeidsledige med det første.

I morgen, 7. april, er det ett år siden terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm. Rakhmat Akilov som sto bak terrorangrepet, hadde blitt overvåket av Säpo, Sveriges svar på PST – men bare få måneder før angrepet valgte de å avslutte overvåkingen av ham. Årsaken var, ifølge Säpo, andre alvorlige trusler som pågikk samtidig og som måtte prioriteres høyere enn overvåking av Akilov.

‘Ca. annenhver dag kommer det inn trusler om attentater’, forteller Fredrik Hallström ved Säpo, enhet for ideologisk motiverende aktører, til SVT.se. Säpo håndterer nemlig omkring 6.000 opplysninger om mulige attentater i måneden! Det kan, ifølge Hallström, være personer som har reist inn til Sverige fra andre land for å utføre attentater, eller at noen med kunnskap om eksplosive emner har uttalt en vilje til å angripe Sverige.

Säpo har blitt møtt med kritikk, fordi de avsluttet overvåkingen av Akilov kort tid før han utførte angrepet på Drottninggatan. Hallström forsvarer beslutningen med at Säpo overvåker totalt 3.000 personer i voldelige, ekstremistiske miljøer i Sverige, 2000 av disse befinner seg i det voldelige islamistiske miljøet. Ressursene strekker med andre ord ikke til – og som Hallström understreker til SVT.se; vi må være forberedt på at det kan skje nye terrorhandlinger i Sverige.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også