Klimapsykolog Erik Nakkerud mener klimaangsten ikke trenger å behandles i terapirommet, det beste er å ha angst sammen med andre – gjerne i et parti eller en organisasjon med «skikkelig klima- og miljøpolitikk».

Klimahysteriet vil ingen ende ta. I den endeløse rekken av innovative klima-titler finner vi klimapsykologer, men dersom du trodde det var for å behandle klimaangsten som media, politikere og miljøorganisasjoner har påført den yngre generasjonen, tar du feil.

I en fersk video hos NRK forteller nemlig klimapsykolog Erik Nakkerud at klimaangst ikke er som annen angst. Den er nemlig reell: Han sier at angst ofte skyldes falsk alarm, men at alarmen ikke er falsk når det gjelder klimaet. Det beste mennesker med klimaangst kan gjøre, er derfor å engasjere seg. Det er altså ikke å undersøke studier, tilegne seg kunnskap og være kritisk, nei, det er å engasjere seg i klimakampen.

Nakkerud er doktorgradsstipendiat i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Han presenterer tre tips om hvordan man kan håndtere klimaangst, og alle handler om engasjement:

1. «Bli med i en organisasjon eller et politisk parti som jobber med klima og miljø. I tillegg til å få jobbe med gode løsninger, får du anledning til å jobbe sammen med andre i fellesskap. Og det er mye bedre å ha angst sammen med noen, enn alene.»

2. «Stem på et politisk parti i høstens stortingsvalg som har skikkelig klima- og miljøpolitikk, og overbevis gjerne andre om å gjøre det samme.»

3. «Lev grønnere: Hva du spiser, og hvordan eller hvor mye du reiser, er der dine personlige endringer har størst effekt.»

Ikke bare er oppskriften mot klimaangst å stemme på partier som vil tømme statskassen for å finansiere meningsløse og dyre klimatiltak, men han påstår at hvordan du spiser og reiser, er noe som har effekt. All den tid land som Kina og India bryr seg filla om klima, har det ingen effekt hva noen få nevrotikere i enkelte rike land gjør.

Avslutningsvis sier han at «klimaangsten din betyr ikke nødvendigvis at det er du som er syk, det kan like gjerne bety at samfunnet må fikses». Og det rett før stortingsvalget, da gitt.

Nakkerud kan ha rett i at samfunnet må fikses, men oppskriften bør nok være en annen enn å engasjere seg i klimahysteri. Ett steg i riktig retning ville kanskje være å slutte med indoktrinering og skrekkpropaganda i klasserommene? Alle dommedagsprofetier basert på såkalt klimaforskning har hittil slått feil. I 30 år har klimaforskerne tatt feil, og like lenge har vi hatt fem år igjen på å redde kloden. Om noe, så viser klimaangsten tre ting: 1. at propaganda fungerer, 2. at indoktrinering fungerer, og 3. at kritisk tenkning er fjernet fra skolen.

Nakkerud er imidlertid ikke den første «klimapsykologen» som definerer klimaangst som noe annet enn sykdom. Klimapsykolog Per Espen Stoknes har tidligere sagt at klimaangst er et tegn på at man bryr seg om kloden, og mener at slik angst bør ses på som et diplom.

Spørsmålet må jo være hvorfor i all verden vi har såkalte klimapsykologer dersom klimaangst ikke er en reell sykdom?

Maja Lunde, Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø og over 30 av landets mest kjente forfattere ser ut til å ta Nakkeruds oppfordring på alvor. Nå roper de sammen at det er «kode rød» for menneskeheten og oppfordrer alle til å stemme på SV, MDG, Rødt eller Venstre gjennom oppropet Forfatteropprop: Stem for naturen!

– I motsetning til tidligere stortingsvalg, så vet vi nå at vi er på overtid. For fire år siden kunne vi ikke på samme måte se konsekvensene av klimaendringene. Det gjør vi nå, og det blir mange skremt av. Flere av oss er også foreldre, og vi frykter for fremtiden til ungene våre, sier Maja Lunde til VG.

– Vi har en følelse av å ha kniven på strupen.

Problemet er bare at vi ikke er på overtid, hverken i høstens eller tidligere stortingsvalg, og det til tross for at den fiktive kniven har ligget på strupen i 30 år, hvor feilslåtte klimaspådommer har rullet som perler på en snor.

 

10-åringer indoktrineres på skolen: – Det er dumt for isbjørnene at isen smelter

Skolebarn vettskremte av hemningsløs klima­propaganda

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂