Arnt Stefanansen,  Foto: Knut Falch / NTB .

Norsk medier jobber som en forlenget arm av Biden-administrasjonen. Der wokemediene når vender seg mot ham, holder NRK og NTB fronten. Biden er fortsatt the good guy i norske mediers øyne. At dette er en undergraving av norsk sikkerhet, streifer dem ikke.

Hvorfor skulle det det? Ine Eriksen Søreide vet å snakke om humanitet for å slippe om snakke om politikk.

Vi snakker om den største utenrikspolitiske krisen på mange tiår, som kan velte en administrasjon. Det tas nå åpent til orde for at Biden må trekke seg, men det rapporteres ikke av NRK.

NRK spiller den uttalelsen av Biden som passer det Det hvite hus: De later som om dette er en vanskelig oppgave de gjør så godt de kan for å løse. Arnt Stefansen sier at det er titusener av afghanere som har hjulpet USA som de har lovet ikke å la i stikken. Dette er så langt fra det som utspiller seg, at det ligner en systematisk løgn.

«Any American who wants to get home will get home,» the president promised.

Den slags uttalelser, som åpenbart er en løgn, gjør stadig flere amerikanere rasende.

Men NRK påpeker ikke hvordan Biden er i utakt med opinionen.

Hva med kritikken, spør studio? Uansett når man hadde begynt ville man ikke unngått en opprivende evakuering, siterer Stefansen og mener åpenbart det samme som Biden. Når han skal nevne kritikere av presidenten, nevner han Trump og dermed viser han hvor seriøs den er. Stefansen nevner ikke journalisten som siste til meningsmålinger som viser at Biden har mistet all troverdighet blant amerikanerne.

A reporter asked the president about a CBS News poll released Sunday. «A new poll out today shows Americans wanted to withdraw from Afghanistan, but they disapprove of the way you’ve handled it,» the reporter noted. «The majority of Americans – forgive me, I’m just the messenger – no longer consider you to be competent, focused, or effective at the job.»

«What would you say to those Americans?» the reporter asked.

Når en reporter må be om unnskyldning for å sitere en meningsmåling, sier det alt om administrasjonens holdning til dårlige nyheter. Det vil ikke høre dem.

Hva svarte Biden? -Jeg kjenner ikke den meningsmålingen, svarte Biden, snudde ryggen til og gikk.

Arnt Stefansen er den samme som sa at brasilianere ikke fortjente demokrati hvis de valgte Bolsonaro og som etter 22. juli kryssklippet bilder av FrP med nazistiske parader.

Et helt miljø

Vi har i helgen hørt og sett om evakueringen av afghanske barn. En av de sentrale skikkelsene var Afghanistankomiteens landdirektør Terje Watterdal til NRK. Han gir et bilde av Taliban som hederlige på sin måte. De er til å stole på, og ukorrupte.

Han bruker korrupsjonen blant afghanske tjenestemenn som argument for Taliban, som det minste av to onder. Eller?

Eksemplet han nevner rimer overhodet ikke med det bildet verden har av Taliban.

– Det Taliban ber oss om, er ting vi vet går rett til folket. Som et apparat for ultralyd av gravide, en jordmor eller en helsesøster. Ikke en laptop eller noe annet som den offentlige tjenestemannen kan gi til sine egne barn.

Vi kjenner Talibans kvinnesyn. Skulle de være opptatt av helsesøstre og trygge fødsler? Hvorfor spør ikke journalisten om dette er selvopplevd og hvor typisk det er?

Watterdal vil tilbake til Afghanistan og hjelpe til nå som Afghanistan er på Talibans hender. Det er lettere å jobbe.

Beskytte ateister mot Taliban

Men han sier de vil ivareta interessene til skeive og ateister. Hvor troverdig er Watterdal når han kan tro at det går an å beskytte ateister mot Taliban?

– Det er viktig å ta Taliban på ordet, å behandle dem som ansvarlige samarbeidspartnere. Dessuten er det viktig å dra tilbake for å vise solidaritet med alle dem som trenger oss i det afghanske samfunnet.

Watterdal trekker fram ateister og skeive som eksempel på grupper som trenger beskyttelse.

– Åpne ateister kan komme til å få det veldig vanskelig under Taliban, sier han. Noen av dem vil kanskje trenge vår hjelp til å komme seg ut.

Watterdal minner om en type fellow travelers som opererte i Sovjetunionen etter revolusjonen, men aldri så de grusomhetene andre rapporterte om.

Han synes det er kritikkverdig at det internasjonale samfunn sperrer Afghanistans konti i utlandet til man ser hvilken retning landet tar.

– Nå har vestlige land i årevis samarbeidet med et av verdens mest korrupte land. Skal vi slutte nå? Da kommer pengeverdien til å falle dramatisk og vanlige afghanere blir enda fattigere, sier Terje Watterdal.

Han mener det er en veldig farlig vei å gå nå.

 

Afghanistankjenner ber verden gi Taliban en sjanse

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂