Italienske fans jubler for seieren, lykkelig uvitende om at de kalles «rasister» av The Economist. Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse via AP.

Ikke før har de italienske europamesterne vendt hjem i triumf, så kommer kritikken. Laget har «for få spillere med innvandrerbakgrunn». Det mumles om både høyreekstremisme og fascisme.

Sist søndag ble Italia europamestere i fotball på Wembley i London. Det fremkalte massiv jubel i hjemlandet.

Men i andre land er man ikke like begeistret. Fria Tider kan berette at i England har man raskt funnet noe å angripe det vinnende laget for. Det politisk korrekte mediet The Economist gjør nå nemlig et nummer av at Italias lag besto av bare etniske italienere. Man etterlyser spillere med afrikansk eller asiatisk bakgrunn, som engelsk fotball er så full av.

The Economist riktar nu hård kritik mot det italienska fotbollslandslaget. Laget består nämligen endast av italienare, konstaterar den liberala brittiska tidskriften, som varnar för rasism och fascism, skriver Fria Tider.

«Rasisme og fascisme», altså. Fria Tider fortsetter:

Italien besegrade i söndags Englands mångkulturella landslag i EM-finalen. Italienarna avgjorde matchen på straffar efter att England – enligt kritiker av potentiellt politiska skäl – valt ut tre afrikanska spelare som straffläggare.

Dette har fått det venstrevridde tidsskriftet The Economist til å «slå tilbake» mot Italia:

Den mest slående aspekten av Italiens 26-mannatrupp innan den gick ut på planen var att den, ensam bland de främsta tävlandena, inte inkluderade en enda spelare som betraktas som färgad, skriver Economist på Twitter.

Det linkes til en artikkel som påtaler lite mangfold i det italienske laget, og at søndagens finaleseier dermed er «en seier for italienske høyrekrefter».

I Italia er man ikke like rause og ukritiske med hensyn til å dele ut statsborgerskap som man er i en del andre vestlige land, inkludert England:

Economist förklarar att Italien, till skillnad från mer vänsterliberala länder, tillämpar rättsprincipen jus sanguinis, vilket gör det svårare för invandrare att få medborgarskap.

Detta leder till att det italienska laget utgörs av italienare.

Men ikke nok med dette, The Economist går enda lenger i det mange vil oppfatte som fullstendig bisarr kritikk:

The Economist slår också larm om att de italienska spelarna har haft en «ambivalent» inställning till att gå ned på knä för vänsterextrema Black lives matter inför matcherna.

Dette spesielle utspillet har ikke gått ubemerket hen, det reageres med både vantro og latter:

Artikeln hånas nu på sociala medier, rapporterar RT.

– Skulle Economist någonsin skriva en artikel om att afrikanska lag i VM inte hade vita spelare eller att de asiatiska lagen inte hade svarta spelare? skriver exempelvis den amerikanska konservativa profilen Ryan Girdusky på Twitter.

Document har omtalt mesterskapet i flere artikler, blant annet denne: Italia vant fotball-EM, men hvorfor?

Bestill de stadig mer aktuelle bøkene fra Document Forlag:

Kjøp Ruud Koopmans bok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Støtt Document i sommer også: