Det er mye oppmerksomhet om drapssaker med svarte ofre, men ikke når det er hvite ofre og svarte gjerningspersoner. Foto: Reuters/Lindsey Wasson/File Photo.

Et legepar, deres to små barnebarn og en femte person ble brutalt myrdet i South Carolina. Mange reagerer nå på at mediene viser lunken interesse for den stygge hendelsen.

Drapene fant ifølge Fria Tider sted onsdag, ved parets hjem i Rock Hill, South Carolina. Det er en svært brutal hendelse som omtales:

Ett vitt läkarpar och deras små barnbarn blev kallblodigt avrättade. Den före detta NFL-spelaren Phillip Adams begick massmordet, melder Fria Tider.

Slik beskrives ofrene:

Dödsoffren var läkaren Robert Lesslie, 70, dennes fru Barbara Lesslie, 69, och två av deras barnbarn: 9-åriga Adah Lesslie och 5-årige Noah Lesslie.

En femte person, James Lewis, 38, hittades ihjälskjuten utanför läkarparets hem, där dådet begicks. En sjätte person vårdas med allvarliga skottskador, skriver San Francisco Chronicles.

Til tross for at det er snakk om en svært alvorlig og stygg sak, var ikke mediene særlig opptatt av å snakke om den:

Men händelsen tonades snabbt ner i media när det stod klart att mördaren var en svart tidigare professionell amerikansk fotbollsspelare.

Dette blir enda mer påfallende i og med at gjerningspersonen var tidligere NFL-spiller, det vil si at han er kjent fra toppserien innen amerikansk fotball. Alle spillere i NFL er større eller mindre sportskjendiser i USA.

Fria Tider fortsetter:

Masskjutningar i USA får vanligtvis mycket stor uppmärksamhet i media – så länge gärningsmannen är vit. Detta har skapat den allmänt spridda bilden av att nästan alla masskjutningar begås av vita – trots att det i själva verket är svarta och andra ickevita som står för en mycket stor del av dåden.

En slik selektiv dekning av drapssaker, basert på ofre og gjerningspersoners hudfarge, vekker reaksjoner:

Många reagerar nu på att det brutala dådet får så snålt med uppmärksamhet i de stora amerikanska medierna med nationell täckning.

«Jag har inte sett denna masskjutning nämnas i etermedia eller mainstreammedia», konstaterar den populäre medborgarjournalisten Andy Ngo i ett inlägg som får mycket stor spridning.

Drapsmannen valgte å ta sitt eget liv:

Phillip Adams tog sitt eget liv efter dödsskjutningen. Han hade varit patient hos Lesslie och hans föräldrar uppges ha bott i närheten av läkarparet.

Heller ikke i Norge har disse drapene i South Carolina vært særlig bredt omtalt, til tross for det oppsiktsvekkende omfanget og brutaliteten i saken.

Mange vil helt naturlig se medienes manglende interesse for hendelsen i kontrast til det nærmest endeløse pressekjøret eksempelvis i saken omkring George Floyd. Her var det som kjent en svart mann som var offer, mens en hvit politimann er tiltalt som gjerningsmann.

Det er vanskelig å finne denne typen hudfargebestemt forskjellsbehandling nedfelt i noen av de prinsipper den såkalte etablerte pressen hevder å bygge sin virksomhet på.


 

Kjøp Kents bok her!


;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.