Politiet i Sverige har hendene fulle, ikke minst med stygge drapssaker. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB.

Hvor ille det står til med kriminaliteten i Sverige, bekreftes av en sammenligning av drapsstatistikken i Sverige og Norge for første del av 2021. Det er som to ulike verdener.

Det er ikke bare når det gjelder dødsstastikken for covid 19 at Sverige har oppsiktsvekkende stygge tall sammenlignet med Norge. Også drapstallene er dramatisk annerledes. Sverige minner om et delvis sammenbrutt land i Mellom-Amerika.

Fria Tider har laget en sak på nettopp misforholdet mellom de to skandinaviske naboene:

Hittills i år har det skett 50 misstänkta mord i Sverige, men endast ett i Norge. Bara den här veckan har tre kvinnor mördats i Sverige, skriver avisen.

Dette er noe også enkelte svenske politikere biter seg merke i:

Den stora skillnaderna mellan grannIänderna uppmärksammas av riksdagsmannen Hanif Bali (M).

«Norge har de haft 1 mord i år och i Sverige har vi haft 50. Uppenbart mindre toxisk maskulinitet i Norge. Vi måste kopiera deras genuspedagogik», skriver han på Twitter.

Her i landet har drapstallene vært svært lave i det siste:

I slutet av mars kunde norska medier rapportera att inte ett enda mord hade begåtts i landet under årets första tre månader.

Den helt unike situasjonen med null drap ble dessverre ødelagt av den stygge saken norske medier omtalte sist uke:

Norrmännen lyckades dock inte hålla nollan under april. I måndas mördades nämligen toppadvokaten Tor Kjærvik, 70, i Oslo – ett dåd som har fått mycket stor uppmärksamhet i Norge. Fallet är det första registrerade mordfallet i landet hittills i år.

Även den tidigare riksdagsmannen Staffan Danielsson, som nyligen hoppade av Centerpartiet, uppmärksammar siffrorna.

«I Norge första mordet i år i veckan, en man i Oslo. I Sverige tre kvinnor mördade bara denna vecka. Just saying..», skriver han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.