Militante grupper på Gazastripen, av enkelte oppfattet som «forsvarere av menneskerettigheter». Foto: YouTube. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa.

En senioranalytiker i pensjonsselskapet KLP har systematisk viklet sin arbeidsgiver inn i svært kontroversiell aktivisme i Midtøsten-konflikten. Omdømmet til selskapet kan stå på spill.

Det oser ikke så rent lite av skandale, det som i senere tid har kommet frem omkring KLP, Norges største pensjonsselskap.

For det viser seg at en senioranalytiker i selskapet, Kiran Aziz, bedriver til dels svært ytterliggående Palestina-aktivisme på vegne av sin egen arbeidsgiver KLP.

Document har tidligere omtalt saken, nå har Miff offentliggjort en del ny informasjon om denne virksomheten. (Miff er organisasjonen Med Israel for fred).

  1. juli varslet KLP, Norges største pensjonsselskap, at de ekskluderer 16 selskaper «med tilknytning til israelske bosetninger på Vestbredden», skriver Miff, og fortsetter:

Selskapet brukte sin medarbeider Kiran Aziz til å fronte denne ekskluderingen. Aziz er senioranalytiker i KLP Kapitalforvaltning, men som MIFF avslørte er hun også en anti-israelsk aktivist.

For det første sitter Aziz i styret til den sterkt anti-israelske organisasjonen Flyktninghjelpen. Organisasjonen har de siste årene demonisert Israel, brutt Oslo-avtalen, publisert propagandavideo som pisker opp jødehat og samlet inn penger til ulovlig bygging på Vestbredden.

Ifølge Miff har Aziz også påstått på Twitter at Israels tidligere statsminister Benjamin Netanyahu gikk til krig mot Hamas og drepte palestinere bare for å holde seg ved makten. Dette kommenteres slik av Miff:

Som kjent var det den islamistiske terrororganisasjonen Hamas som startet krigen med å sende raketter mot Jerusalem og andre israelske byer. Israel forsvarte seg selv.

Miff opplyser videre at Aziz har hevdet at Israel nektet å vaksinere palestinerne og at de i tillegg bombet Al-Aqsa-moskeen. Om dette påpeker Miff:

Selv om vaksinering av palestinere er palestinske helsemyndigheters ansvarhar Israel vaksinert over 100.000 palestinere. I tillegg tilbød Israel over én million vaksinedoser til palestinerne, som de takket nei til.

Israelsk politi gikk i mai inn i Al-Aqsa-moskeen for å arrestere pøbler som brukte moskeen til å kaste stein mot politiet og sivilpersoner.

Men det blir virkelig graverende når Aziz (og dermed KLP) indirekte uttrykker støtte til den internasjonalt svartelistede terrorgruppen Hamas:

I mai kritiserte hun EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, etter at Leyen fordømte Hamas sine vilkårlige rakettangrep mot sivile i Israel.

I meldingen ble det blant annet påstått at Vesten var moralsk konkurs og at Europa ikke hadde noen rolle i fremtiden, siden de fordømte terrororganisasjonen Hamas, skriver Miff blant annet.

Twittermeldingene Miff refererer til, skal Kiran Aziz brått ha slettet:

Kun timer etter at MIFF fokuserte på den anti-israelske aktiviteten på hennes Twitter-konto, ble den slettet. Kontoen hadde da vært aktiv i flere år.

Men MIFF rakk å ta skjermdumper som viser hva hun har skrevet.

I seg selv er det ikke uvanlig at medarbeidere er engasjert i både det ene og det andre. Men her har altså Kiran Aziz greid å blande hele KLP-konsernet inn i sin personlige, temmelig kontroversielle og påfallende unyanserte aktivisme.

I et innlegg på selskapets hjemmesider forsøker KLP å begrunne dette engasjementet. Man kaller det «samfunnsansvar», og det forsikres at det er gjort «grundige vurderinger» av saken. KLP snakker mye om «menneskerettigheter».

Mange vil mene at respekt for menneskerettigheter er nokså fjernt fra det man forbinder med de militante islamistiske gruppene som i dag styrer Gazastripen. De er tvert imot kjent for terror, undertrykkelse og tortur. Hvordan harmonerer det med KLPs verdier?

Det minner lite om «aktsomhet» når KLP opptrer på en måte som gjør at selskapet kan oppfattes som støttespiller for slike grupperinger.

Innlegget på KLPs side bærer preg av personlig agitasjon. Det hadde antagelig passet bedre på Kiran Aziz’ Facebook-side eller i en venstreorientert politisk blogg, enn på den offentlige bedriftssiden til det som skal være et bredt norsk pensjonsselskap.

Spørsmålene er mange. Hvor har ledelsen i selskapet vært? Hva tenkte man da man lot denne senioranalytikeren få stake ut en slik sterkt ladet kurs for selskapets profilering? Har noen ansvarlige personer kvalitetssikret dette på vegne av KLP?

Et pensjonsselskap er avhengig av å forbindes med trygge, sindige og allment aksepterte verdier. Det kan man vanskelig si om et selskap som lar seg representere utad av en så omstridt aktivist. Hva vil pensjonskunder rundt i Norge tenke om dette?

Hele selskapets omdømme kan stå på spill, i en sak som fort handler om både allmenn tillit og ledelsens dømmekraft.

Noen i KLP bør antagelig innkalle sin senioranalytiker til et møte man burde hatt for lenge siden.

 

Viktig sommerlektyre fra Document: 

Kjøp Halvor Foslis bok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Støtt Document i sommer:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.