En tankefull FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

FrP gjør det dårlig på meningsmålingene, og det ga liten drahjelp at Sylvi Listhaug overtok som partileder. Enkelte kommentatorer lurer på hvor i all verden Listhaug er for tiden.

Denne våren og sommeren har vært dyster for det tidligere regjeringspartiet FrP. Document omtalte nylig nok en nedslående måling for partiet:

Frp faller til et historisk bunnivå og får bare 7,2 prosent oppslutning på Dagbladets partibarometer tatt opp to og en halv måned før stortingsvalget.

Frp har aldri vært lavere på Dagbladets målinger, og Frp-leder Sylvi Listhaug erkjenner at 7,2 prosent er svakt.

– Dette er altfor dårlig. Vi har brettet opp ermene og er i full gang med valgkampen, sier hun til Dagbladet.

Denne oppsiktsvekkende nedturen har også fått Dagbladet til å stusse, noe som uttrykkes i et nokså ironisk innlegg i avisen:

Vi avbryter herved agurktiden for å komme med en savnet-melding. Hvor er Sylvi Listhaug? Spør Dagbladets kommentator Aage Borchgrevink.

Han forsetter, på en lett syrlig måte:

Fremskrittspartiets nyvalgte leder ble sist sett da hun satte seg inn i valgkampbobilen i Oslo for to uker siden. Planen var å sette Norge i brann, men siden har ingen hørt fra henne.

Har du observasjoner som kan være av interesse i søket etter den savnede, bes du om å ta kontakt med nærmeste lokalavis.

Borchgrevink forsetter:

Det er harde tider for Fremskrittspartiet som synker som en stein på meningsmålingene. Norges mest omdiskuterte politiker ville aldri sviktet partiet sitt i en sådan stund.

Dagbladets kommentator spekulerer på hvor Listhaug kan ha gjort av seg:

Har Senterpartiet kapret bobilen hennes? Sitter hun innelåst på en skitten madrass i kjelleren til Lan Marie Nguyen Berg?

Etter en del mer eller mindre treffsikker Dagbladet-raljering med både Listhaug, FrP og høyresiden generelt, kan imidlertid avisens kommentator slå fast at Listhaug faktisk er observert her og der i landet.

Problemet etter hans syn er at hennes tidligere vinneroppskrifter ikke lenger fungerer like godt:

Antagelig er det tid for selvransakelse i bobilen. Hvordan skal partilederen igjen bli troverdig i rollen som Rasende løve? spør kommentatoren, uten å ha noe svar på rede hånd.

Det mange som noterer seg at fallet for FrP sammenfaller med at kategorien Andre vokser i meningsmålingene. Denne kategorien omfatter vanligvis partiet Demokratene. men i en nylig Ipsos-måling var Demokratene målt spesifikt:

Document omtalte dette slik:

Samtidig gjør Demokratene, ledet av tidligere Frp-er Geir Ugland Jacobsen, det uventet godt. Partiet får 3,1 prosent oppslutning, og belønnes med ett mandat på målingen. Det har aldri skjedd på en Ipsos-måling tidligere, skriver Dagbladet.

Andre omfatter også det konservative partiet PDK (Partiet de kristne). Men veksten for er Andre og disse partiene er ikke stor nok til å forklare hele det markante fallet over tid for FrP.

Da er det naturlig å se hen til den solide veksten for Senterpartiet, et parti som trolig har tiltrukket seg en god del tidligere FrP-velgere.

I saker som innvandring, klimapolitikk, forholdet til EØS/EU, energi/vindturbiner, sentralisering, rovdyrpolitikk og flere andre spørsmål er avstanden til dels kort mellom Sp og FrP.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar med takk imot FrP-velgere på vandring. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Dette er selvsagt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum klar over, og han tilpasser antagelig sine utspill nettopp med tanke på at det finnes en del FrP-velgere som sitter løst i stolen hos sitt gamle parti.

Men for et Sp sittende i en rødgrønn regjering, kan det bli en stor utfordring å innfri overfor disse tidligere FrP-velgerne.

 

God sommerlesning fra Document Forlag, bestill i dag: 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.