I likhet med andre stormannsgale IT-kolosser som har gjort seg til samfunnsfiender, har Facebook en tid håndhevet strenge standarder for hva som er halal å si om koronasaker, hva enten det handler om virusets opprinnelse eller vaksiner til virusets bekjempelse.

Nå har imidlertid selskapet til Mark Zuckerberg gjort en helomvending når det gjelder teorier om at koronaviruset er menneskeskapt.

Bare timer etter at Biden-administrasjonen har kunngjort at den anser laboratorieteorien som plausibel, følger Facebook opp med å endre sine standarder for hva som er akseptabelt innhold for brukerne å poste.

Politico skriver:

Facebook will no longer take down posts claiming that Covid-19 was man-made or manufactured, a company spokesperson told POLITICO on Wednesday, a move that acknowledges the renewed debate about the virus’ origins.

“In light of ongoing investigations into the origin of COVID-19 and in consultation with public health experts, we will no longer remove the claim that COVID-19 is man-made from our apps,” the spokesperson said in an emailed statement.

Som Project Veritas avslørte i januar, gledet Zuckerberg seg til å jobbe sammen med Biden-administrasjonen om håndteringen av koronasituasjonen, så man kan jo på et vis si at han holder ord.

Spørsmålet man stiller seg, er imidlertid: Hvordan kan Facebook-ledelsen unngå å dø av skam?

Laboratoriehypotesen har helt fra starten fremstått som sannsynlig for tenkende mennesker med intellektuell selvstendighet, all den tid utbruddet skjedde like i nærheten av det eneste laboratoriet i tusenvis av kilometers omkrets som forsket på koronavirus, hypotesen aldri er blitt falsifisert og noen alternativ forklaring heller ikke hadde empirisk støtte.

Man må enten ha vært idiot, lettpåvirkelig overfor innbilte autoriteter, ikke i god tro eller aldri ha stiftet bekjentskap med intellektuelle standarder for å avvise laboratoriehypotesen kategorisk fra begynnelsen. Ikke desto mindre er det ett eller flere av disse kriteriene Facebook har oppfylt.

Hvis ikke selskapet var så ivrig etter å være et onde for verden, kunne man nå kanskje håpe på at Facebook revurderte hele sin policy med å bannlyse bestemte temaer eller meninger på så tynt og innbilsk grunnlag, for i stedet å erkjenne at menneskeheten – eller i alle fall Vesten – har gjort sine store fremskritt takket være et intellektuelt klima der ideer har hatt sjansen til å brytes mot hverandre.

I stedet har Facebook gjort seg selv til en politisk aktør helt uten integritet.

Dessverre har vi i Norge også en mediebransje som har gjort seg til et ydmykt redskap for Facebook i dette spørsmålet – og andre. Norske mediers latterlige sannhetsorgan faktisk.no har da også etter beste evne forsøkt å underminere laboratoriehypotesen.

Dette har da heller ikke vært konsekvensfritt for Document: En «fellelse» fra faktisk.nos side har som konsekvens at vår spredning på Facebook blir drastisk redusert, noe som er et handikap når man forsøker å nå ut til nye lesere. Dette innbilte medieoverhusets svinaktige opptreden har rett og slett skadet oss.

Kan man så forvente at Facebook, eller for den del faktisk.no, vil lære av dette?

Neppe.

Facebook holder seg såvidt vites fremdeles med en Norden-sjef ved navn Peter Münster, som har uttalt til Berlingske at Tommy Robinson er som Ratko Mladic. En politisk aktivist som ikke har drept noen, er altså å sammenligne med krigsforbryteren som var ansvarlig for Srebrenica-massakren, der mer enn 8000 mennesker ble drept.

Man kan dermed nokså trygt konkludere med at selskapet vil holde fast ved de misgrep som ikke koster dem noe. Det er hverken moral eller integritet som driver dem.

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe i stedet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.