Det endte godt for Leicester i den engelske FA-cupfinalen. Men norske aviser skriver ikke noe om at publikum buet da spillerne knelte før avspark. Foto: Pool /REUTERS/Kirsty Wigglesworth/ NTB

FA-cupfinalen på Wembley er en av de store folkefestene i engelsk fotball. I år var det Leicester og Chelsea som skulle kjempe om den gjeve pokalen. Men de ble først møtt med pipekonsert.

For litt over 20.000 tilskuere slapp inn på Wembley. Og ikke alle disse var ærlig begeistret for den obligatoriske knelingen før kampstart. Å knele på denne måten anses som støtte til Black Lives Matter-bevegelsen, som også har vært aktive i Storbritannia.

Alle spillerne knelte. Den eneste spilleren i Premier League som nekter å knele, er Crystal Palace-spilleren Wilfried Zaha. Men fansen fikk vist sin misnøye på Wembley, selv om pipekonserten ble avbrutt av jubel med en gang selve kampen startet.

Selve kampen ble dramatisk. Youri Tielemans klinket til med en perlescoring i krysset fra over 25 meter, som ga Leicester ledelsen. Deretter fikk Leicesters målvakt Kasper Schmeichel spille helterollen etter to nesten uvirkelige redninger.

– Det er en av de villeste redningene jeg har sett på lang tid, sa kommentator Lars Tjærnås.

I tillegg fikk Chelsea en scoring annullert for hårfin offside etter videodømming (VAR).

Britiske medier gir Leicester-spillerne ros for at de hentet klubbformannen med tilnavnet Khun Top ned på gressmatta, hvor spillerne presenterte pokalen for ham.

Faren til Top døde i en helikopterulykke i 2018, og ble minnet med et stort banner under finalen. Forholdet mellom ledelse, spillere og tilhengere i Leicester preges av gjensidig respekt, noe som ikke er så vanlig i den moderne fotballindustrien.

En tydelig rørt formann feiret at Leicester for første gang i historien, etter fire tapte finaler, endelig kunne heve pokalen over hodet. Så selv om starten var preget av buing, så ble avslutningen vakker. Bortsett fra for Chelsea-fans, selvsagt.

Noen høydepunkter fra kampen kan du se i et kort klipp nedenfor.

Independent
Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.