Torsdag spilte den engelske fotballklubben Leicester mot Legia Warzawa i en kamp i Europa League. Det polske laget forble stående, mens spillerne på det engelske laget fortsatt kneler før hver kamp.

Legia-fansen var forberedt. Rett før den forventede knelingen rullet de ut et gigantisk banner, med teksten «Kneel before his majesty».

Dermed ble støttemarkeringen for Black Lives Matter-bevegelsen redusert til en visuell underkastelse foran en majestet. Riktignok sies det nå at knelingen markerer en generell motstand mot rasisme. Men dette startet som en uttalt støtte til BLM, og mange spillere har løftet knyttneven i været for å understreke dette poenget.

Hvilken majestet bildet viser er ukjent for undertegnede. Jeg har sett flere spekulasjoner, blant annet at det skal representere Mariuz Pudzianowski, en polakk som har blitt kåret til verdens sterkeste mann fem ganger. Andre påstår at bildet symboliserer Legia-målvakt Artur Boruc.

Jeg vet ikke hvem majesteten er. Men det ble unektelig god stemning foran skjermen. Jeg vil dog understreke at den gode stemningen ikke er forårsaket av negative følelser overfor akkurat Leicester. Faktisk hadde jeg kost meg hvis min egen klubb Liverpool ble utsatt for noe lignende. Men det aller beste hadde vært om alle klubbene i Premier League bare sluttet med å knele.

Legia Warzawa fulgte opp med å sende Leicester hjem uten hverken mål eller poeng.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.