Sarah Halimi. Foto: Privat.

Kobili Traoré, som drepte den jødiske kvinnen Sarah Halimi i Paris i 2017 ved å kaste henne ut fra balkongen hjemme mens han ropte «Allahu akbar!», slipper å stå til straffe­rettslig ansvar fordi han var narkotika­påvirket i gjernings­øyeblikket.

Det fastslår den franske kassasjons­domstolen, som i praksis omtrent tilsvarer Høyesterett i Norge. Traoré har siden drapet vært innlagt på psykiatrisk sykehus, men domstolen anser likevel ugjerningen for å ha vært antisemittisk, skriver Le Figaro.

Familiens advokater, som spør seg «hva slags betydning denne avgjørelsen vil få for franskmenn med jødisk tro», er rede til å bringe saken inn for Den europeiske menneske­retts­domstolen.

Kobili Traoré var 27 år gammel da han i tung cannabisrus drepte Sarah Halimi, som var i 60-årene. Til tross for den antisemittiske dimensjonen ved drapet, legger retts­apparatet til grunn at han var psykotisk.

Kritikere av retts­avgjørelsen hevder at cannabisbruk på denne måten vil kunne fungere som et straffe­rettslig fripass, ideologisk motivasjon til tross.

Advokatene til Halimis familie sier at Traoré ikke hadde vist psykotisk adferd tidligere, til tross for et tungt misbruk helt siden tenårene. Derimot hadde han frekventert en salafistisk moské.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere uttalt at Traoré burde ha vært stilt for retten.

Tusenvis av jøder flytter hvert år fra Frankrike til Israel. Israels regjering har tidligere uttalt at antisemittismen tvinger jøder vekk fra Frankrike.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.