Mandag 3. april 2017 ble den 66 år gamle jødiske legen Sarah Halimi kastet i døden ut fra sin balkong av sin muslimske nabo. Vitner mener de hørte mannen rope «Allahu Akbar». Han skal ha knivstukket henne før han kastet henne ned fra 4. etasje. Gjerningsmannen, Kobili Traore, skal ha trakassert Sarah Halimi i flere dager før drapet.

Naboene kunne høre ham skrike Koran-vers, Allahu Akbar og skjellsord mens han slo henne. Det endte med at han hev henne ut fra balkongen og avsluttet med: -Jeg har drept demonen, på arabisk.

Sarah Halimi og hennes morder Kobili Traore.

Drapet vakte internasjonal oppsikt: En kvinne blir kastet i døden fra sin egen leilighet fordi hun er jødisk. Franske myndigheter kviet seg for å ta i drapet som hat-forbrytelse. Franske intellektuelle organiserte et opprop og demonstrerte utenfor leilligheten hennes. Israels statsminister Netanyahu tok opp saken med Macron.

Saken gikk til Frankrikes høyesterett som kom fram til at drapet var antisemittisk, men fastslo samtidig at mannen ikke kan bli straffeforfulgt fordi han ikke var strafferettslig tilregnelig.

Dette utløste store demonstrasjoner i Paris og i mange andre franske byer, samt Storbritannia og Israel. Over 25.000 mennesker deltok i protesten i Paris.

Paris søndag 25. april 2021 – fra Twitter.

NTB skriver:

En gate skal bli oppkalt etter Hamili, ifølge den franske kringkasteren BFMTV.

Mannen, som har vært til psykiatrisk behandling siden drapet, handlet i en delirisk tilstand som følge av marihuanabruk, ifølge landets øverste domstol.

Avgjørelsen har blitt møtt med kritikk fra offerets familie, men også jødiske grupper. President Emmanuel Macron har ytret ønske om lovendring for å sikre at man blir ansvarliggjort for alvorlig kriminalitet som blir begått i ruspåvirket tilstand.

Euronews

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.