En 82 år gammel mann forsøkte å gå av trikken i Oslo, men en 51 år gammel iraner presset seg inn. Det endte blodig. Nå er iraneren dømt. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Blodet sprutet da den 82 år gamle mannen ble dyttet i bakken av en 51 år gammel iraner. Gjerningsmannen skyldte på rasisme, men ble ikke trodd. Han dømmes nå til åtte måneder i fengsel og 45.000 kroner i bot.

51-åringen har nektet straffskyld og anket dommen, sier forsvarer Brynjar Meling til Nettavisen.

Opptakten til hendelsen var en vanlig av- og påstigning på trikken ved en trikkeholdeplass. 51-åringen skulle på trikken, da den 82 år gamle mannen skulle av. Oslo tingrett legger til grunn at det ble trangt og noe knuffing i døråpningen fordi flere personer, blant andre 51-åringen, gikk på trikken før alle hadde gått av – blant dem 82-åringen.

Allerede her forstår man at det er den totale mangel på dannelse som danner bakgrunn for voldsepisoden. Det er en uskreven regel at man slipper folk av før man trenger seg inn, dette gjelder på buss, tog og trikk. Men for noen er en slik form for dannelse et ukjent begrep.

Det må understrekes at dette ikke gjelder kun innvandrere, nordmenn er generelt dårlige på å ta slike hensyn. Det vet jeg av erfaring etter mange år som konduktør for NSB. Men det er noe spesielt og unorsk over at man lar sin egen mangel på dannelse utarte i vold mot en person på over 80 år.

I døråpningen dultet de to borti hverandre. I følge 51-åringen hadde den eldre mannen fornærmet ham med stygge ord. Blant annet skal han ha sagt at han var «en jævla utlending».

Det sier seg selv at man dulter bort i hverandre når noen presser seg frem.

51-åringen påsto han kun dyttet til mannen for å avslutte munnhuggeriet, og ikke forsto at dette kunne skade ham. Men vitner forteller en annen historie.

Ifølge 82-åringen og andre vitner, skal hendelsesforløpet ha vært en annen: 51-åringen skal ha reagert kraftig og kjeftet på den eldre mannen, som svarte at det er vanlig at passasjerer går ut av trikken før de som skal inn på trikken, går inn.

Etter møtet mellom de to, skal den eldre mannen ha fortsatte bort fra trikkeholdeplassen. Flere vitner har forklart at 51-åringen ble svært sint etter samtalen, og klarte ikke å legge hendelsen bak seg.

Istedenfor løp han etter mannen og dyttet ham med full kraft i bakken bakfra. 51-åringen gikk deretter om bord i trikken og forlot åstedet med den. 82-åringen ble kjørt til legevakt av ambulanse som ankom kort tid etterpå.

Retten trodde ikke på den 51 år gamle iraneren, og skriver i dommen:

«Tiltaltes forklaring om hva som var foranledningen til denne hendelsen fremstår derimot ikke som troverdig, og basert på den øvrige bevisførsel finner retten at tiltaltes forklaring på dette punkt kan utelukkes».

Et kvinnelig vitne forteller at blodet sprutet fra kutt som den 82 år gamle mannen pådro seg i fallet. Hun gikk deretter inn på trikken for å ta bilde av gjerningsmannen, slik at politiet kunne finne ham. Et sjeldent eksempel på modig opptreden som bør hylles.

51-åringen kom til Norge i 2005. Han mistet arbeidstillatelsen i 2010/2011 etter avslag på asylsøknad. Han er nektet asyl i Norge, men er ikke sendt ut av landet, fordi han er definert som «ureturnerbar», ifølge hans advokat Brynjar Meling.

Nettavisen


Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.