Sakset/Fra hofta

En 18 år gammel mann fra Syria er i Haugaland tingrett den 23. mars 2018 blitt dømt til fire og et halvt års fengsel, hvorav ett år betinget, etter at han på Karmøy den 19. august 2017 voldtok en 14 år gammel norsk jente.

Syreren, som var 18 år minus tjue dager på tidspunktet for ugjerningen, dømmes også til å betale fornærmede 175.000 kroner i oppreisning. Domfelte har ikke formue, men mottok frem til varetektsfengsling den 1. oktober 2017 8500 kroner pr. måned i forbindelse med introduksjonsprogram og norskopplæring.

18-åringen er oppvokst i Aleppo i Syria, og flyktet med familien til Tyrkia på grunn av krigen. Selv kom han til Norge i august 2016 etter å ha fått innvilget familiegjenforening med faren.

Av tingrettens dom går det frem at domfelte klokken 22 den aktuelle lørdagskvelden i august langs en vei på Karmøy

skubbet [fornærmede] inn under noen busker, holdt henne fast og dro ned buksene hennes, for deretter å tvinge seg til seksuell omgang med henne ved å føre sin penis inn i hennes munn og bevege sin penis mot hennes kjønnsorgan til han fikk sædutløsning, til tross for at hun gjorde gjentatte forsøk på å motsette seg handlingen.

Tiltalte, som var fremmed for fornærmede, erklærte seg ikke skyldig under rettssaken, da han påstod at sexen – som DNA-spor bekreftet – var frivillig, men hans troverdighet var blitt sterkt svekket av skiftende forklaringer som etter rettens anmerkning beveget seg «fra skanse til skanse». Det fantes ingen vitner til selve overgrepet, men fornærmedes forklaring var sammenhengende og ble understøttet av det vitnene i saken kunne fortelle, blant annet at jenta hadde vært svært fortvilet etterpå.

Fornærmede hadde befunnet seg i et selskap og var en smule påvirket av alkohol idet hun i 21:30-tiden gikk i retning en holdeplass for å møte en venn som kom med bussen. Kort etter begynte et kraftig regnvær, og hun søkte ly under et tak ved en skole i nærheten. Her traff hun fem gutter av utenlandsk opprinnelse.

Hun tenkte ikke så mye på det, men da de begynte å snakke med henne følte hun seg ukomfortabel. De snakket litt på norsk og engelsk, og forstod ikke hverandre skikkelig – men hun sa hun skulle hente en kamerat. De sa da at de kunne følge henne, og spesielt tiltalte og to andre ble veldig «på». Fornærmede spurte ikke om hjelp, og hun gav overfor guttene også uttrykk for at hun ikke trengte hjelp da de spurte om det. Dette bekreftet også vitnet A. – som var en av dem – i sin forklaring. Hun forlot deretter stedet og gikk bortover Eideveien. I det hun gikk hørte hun at guttene diskuterte noe – hvor tiltalte virket å være uenig i det de andre sa. Guttene splittet lag ved at tiltalte kom etter henne, mens de andre gikk videre motsatt retning.

Tiltalte kom deretter opp bak – og nær – fornærmede, og snakket til henne, men hun forstod ikke hva han sa. Han tok i henne, som for å støtte og hjelpe henne til å holde seg på beina fordi hun var beruset. Hun sa nei til dette, og gjentok flere ganger at hun ikke trengte hjelp, uten at hun fikk respons på dette fra ham. For å få ham til å gi seg sa hun videre at hun skulle hente kjæresten sin, og begynte også å gå fortere. Han tok da skikkelig tak i henne, holdt henne igjen og forsøkte å kysse henne på kinn og munn. Hun snudde seg og dyttet ham litt bort. Tiltalte spurte om de kunne ha litt sex siden han hadde hjulpet henne, men hun sa nei til dette. Like ved en sving/krysset på Eidevegen skubbet han henne mot et tre med busker rundt. Hun ble lagt i bakken, han tok av henne buksen, dro ned bodyen og kysset brystene hennes. Han reiste henne opp igjen halvveis og holdt henne fast i håret og hun ble tvunget til å suge hans erigerte penis, selv om hun til å begynne med prøvde å bite tennene sammen. Dette varte ca. 5 minutter, og hun turte på dette tidspunktet ikke å gjøre så mye mer motstand. Tiltalte forsøkte deretter å ha sex med henne med sin penis mellom lårene hennes og mot hennes kjønnsorgan, mens hun stod med delvis bøyde knær med ham helt inntil seg. De hadde da ansikt mot ansikt, men hun prøvde å snu seg bort fra ham, og hun prøvde også å knipe beina igjen. Han tok hennes ben fra hverandre med hendene sine, og hun trodde at han trodde at han var inni henne, selv hun trodde han ikke var det. Hun lot da som om han var inni henne, men visste ikke om han fikk utløsning. Han avsluttet med å si «Yes, ok, it’s good now». Han reiste seg opp, kneppet igjen og gikk fra stedet.

Den livredde jenta, som på et tidspunkt muligens feilaktig trodde at syreren hadde en kniv, ble siden tatt hånd om av bekjente, som hun oppsøkte kort tid etter overgrepet. Et vitne forteller at hun hylgråt. Også legen ved voldtektsmottaket kunne fortelle om en svært oppskaket ungjente.

Fornærmede har slitt med minnene om hendelsen også i tiden etterpå, blant annet med søvn- og konsentrasjonsvansker, depresjon og dårligere skoleprestasjoner. Hun går på sovemedisiner og har fått diagnosen «signifikante posttraumatiske plager».

I straffeutmålingen har retten lagt til grunn at voldtekten er utført av en voksen person. Den har karakter av overfall, hvilket bekreftes av kloremerke og blåmerker, og fornærmedes unge alder er straffeskjerpende. Ett år av fengselsstraffen er gjort betinget fordi tiltalte ennå ikke var fylt 18 på gjerningstidspunktet.

Vilkårene for utvisningssak mot den syriske 18-åringen ser ut til å være oppfylt. Lovverket gir adgang til forhåndsvarsel om utvisning ved tiltale i straffesak, men det foreligger ingen opplysninger som tilsier at noe slikt varsel er blitt gitt i denne saken.

 

Bestill «Europas underlige død» av Douglas Murray bok fra Document Forlag her!

Les også