En norsk pensjonist koser seg på på balkongen sin i sitt hjem i Mo i Rana. Svenske pensjonister har det ikke like greit. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Det svenske pensjonssystemet er i ferd med å kollapse fullstendig. Over 40 prosent av pensjonistene, mange med lange yrkeskarrierer bak seg, har ikke råd til å bli boende i hjemmet sitt.

Novus har på oppdrag fra fagforeningen Forena gjennomført en undersøkelse som viser at stadig flere svensker ikke har råd til å bo i hjemmet sitt etter at de går ut i pensjon. Dette gjelder ikke bare de såkalte fattige pensjonistene, men også en stor andel av de som har jobbet hele livet.

Som nybliven pensionär tappar man en tredjedel av sin tidigare inkomst. Att fortsätta arbeta för att rädda sin ekonomi är ofta inte ett alternativ – i slitsamma yrken tar åldern ofta ut sin rätt och i andra fall stoppas man av arbetsgivaren som enligt lag har rätt att sparka den som fyllt 67 år.

Selv om pensjonen kryper over det som defineres som fattigdomsgrensen, så er det ikke nok. Mange har pådratt seg store kostnader og har lån de ikke klarer å betjene når en tredjedel av inntekten forsvinner.

Runt en kvarts miljon pensionärer i Sverige befinner sig idag i den här situationen. För den som bara har allmän pension blir den ekonomiska tillvaron än mer ohållbar då man rasar ned till en god bit under hälften av vad man tidigare hade i lön. I den gruppen är det hela tre av fyra som tvingas flytta när de blir pensionärer.

Forena advarer om en kommende boligkrise for svenske pensjonister. Allerede i dag er mange svenske pensjonister hjemløse.

Det er viktig å merke seg at en svensk pensjonist som har jobbet og betalt skatt i 40 år i enkelte tilfeller får mindre i pensjon enn en innvandrer som aldri har jobbet.

Samnytt

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.