Sveriges statsminister Stefan Löfven under pressetreffet om koronapandemien i Stockholm. Nå beregner svenskene hvor mye de sparer på at pensjonistene dør av korona. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

I en ny rapport anslår svenske myndigheter hvor mye de sparer i færre pensjonsutbetalinger når pensjonistene dør av korona. Hvis 2000 dør, sparer svenskene 306 millioner kroner årlig.

Den svenske Pensions­myndig­hetens rapport Anslagsbelastning og prognos inneholder beregninger av statens besparelser dersom mange pensjonister dør under koronapandemien. Hittil har over 5000 svensker dødd av og med korona – og mange av dem er nettopp pensjonister. Det er underskuddet i utbetaling av pensjon som beregnes i rapporten, som ikke tar høyde for reduserte utgifter i helse- og omsorgssektoren.

Under et eget punkt kalt Coronapandemin, står å lese at:

En genomsnittlig pensionär i åldern 70–89 år får knappt 152 200 kronor utbetalt i pension från inkomst- och tilläggspension. Om dödstalen för 2020 stiger med 2 000 i dessa åldrar så minskar utbetalningarna med omkring 152 miljoner kronor om dödsfallen fördelas jämnt över året.

Om 2021 inleds med 2 000 färre pensionärer medför det att utbetalningarna för hela 2021 blir omkring 306 miljoner kronor lägre när man tar hänsyn till indexeringen.

Les også: Sverige: Korona-svikt ved 91 eldre-institusjoner

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.