Eneboliger på Västerslätt i Umeå. Foto: Fredriklarssonphotography / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Dyrere strøm, mat og drivstoff samt høyere renter ligger an til å fordoble husholdnings­utgiftene for en gjennom­snittlig svensk tobarns­familie i enebolig med boliglån og bil.

Det viser beregninger fra Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), en av Sveriges største banker, som er omtalt i Aftonbladet.

Den gjennomsnittlige utgiftsøkningen fra 2021 til 2022 er beregnet til 103 prosent, opplyser SEB i en pressemelding.

«En tvåbarnsfamilj med villa och bil har tidigare haft årliga hushållsutgifter på drygt 77 000 kronor, inräknat räntekostnader på bolån, drivmedel, el och uppvärmning, samt matkostnader», skriver SEB i ett pressmeddelande.

«Med dagens stigande priser på samtliga utgiftsposter bör samma familj förbereda sig på att utgifterna för helåret 2022 stiger med 80 000 kronor och istället landar på 157 000 kronor, vilket är en en ökning med 103 procent.»

Regnestykket forutsetter uendret forbruksmønster, mens trangere økonomi i praksis vil tvinge mange familier til lavere forbruk.

Situasjonen legger et stort ansvar på svenske politikere og finanspolitikken, kommenterer SEB-økonom Américo Fernández.

Omlag halvparten av Sveriges befolkning bor i enebolig.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.