Den kraftige inflasjonen i Sverige merkes på kroppen. Beregninger fra SEB viser at en typisk svensk familie må ut med 60.000 SEK mer hvert år. Det utgjør omtrent medianlønnen til to arbeidstagere. Medianlønnen i Sverige var i 2021 på 32.400 kroner.

– Det kommer att bli lite tajtare tider, och då brukar man prioritera i första hand att ta bort det som är lite mer av lyxstatus. Restaurang- och biobesök och resor. Men att det blir en åtstramning för hushållen när man ska klara sig på elva månadslöner istället för tolv, det är ju alldeles uppenbart, sier Jens Magnusson til Sveriges Radio.

Magnusson er sjeføkonom ved Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) og har utført beregningene. Han legger til at denne situasjonen vil vedvare i minst et år og kanskje lenger framover.

Torsdag steg prisen på diesel igjen og koster nå 27,36 SEK på bemannede stasjoner. Og for et par uker siden advarte Svenska kraftnät om at strømprisene til vinteren vil være på samme nivå som nå i vinter.

– Tyvärr är svaret ja. Det eftersom det fortfarande finns överföringsbegränsningar och ett ökat behov i resten av Europa, säger Svenska kraftnäts divisionschef Lowina Lundström.

Industrien som har avtaler om mulig frakobling, risikerer dessuten at strømmen kobles ut fra tid til annen.

– Hittills har vi aldrig behövt göra det, men uppstår en situation där inhemsk produktion är låg och vi inte kan importera, då kan det komma att ske.

Les også:

Fattigdom truer Europa, levekostnader og gjeld skyter i været

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.