– Hvordan går det? I disse tider med stadig nye pressekonferanser, er dette av de mest brukte frasene, oss mennesker imellom. Dessverre er de fleste av oss nødt til å stille disse spørsmålene digitalt. I dag gir vi dere en lang samtale med en lege som tok sin doktorgrad på HPV-virus. Som legesamtaler flest, kommer vi inn på flere tema.

Dr.med. Elin Margaret Hennig tok i 2000 sin doktorgrad på at HPV-virus kan forårsake kreft.

Dagens Medisin: HPV-virus kan medvirke til lungekreft

Med denne bakgrunnen var hun en opplagt gjest for en lang studiosamtale med Geir Furuseth. Etter først å ha fortalt kort om sin forskning, om hypoteser og om virus generelt, går samtalen videre til å dreie seg om andre aktuelle virussykdommer.

– Virus er mer geniale enn mennesker, sier Dr. Hennig.

I samtalen kommer det frem at Dr. Hennig var en av 1832 som responderte da regjeringen 10. desember 2020 sendte ut på høring sitt forslag til endringer i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram – vaksinasjon mot covid-19. Denne høringen gikk oss hus forbi, men vi har heller ikke sett så mange andre medier som har skrevet om den. Høringsnotatet og alle svarene, inklusive Dr. Hennigs kan leses her.

Samtalen dreier så inn på hva som kjennetegner en pandemi, og om det vi nå opplever virkelig har alle pandemiens kjennetegn. I samtalen undres de to deltakerne over hva som skjedde med influensaen og influensavaksinen, som før var så viktig. I et Aftenposten-artikkel fra april 2020, vises det til åtte forskere som fant at «Influensa tar flere liv enn koronaviruset i Norge, Sverige og Danmark«.

I etterkant av opptaket fant vi så dette hos FHI:

Skjermdump av side 3 i FHI: Ukerapport influensa, Uke 40.

I samtalen vises også et kort klipp med nederlandske Geert Vanden Bossche, PhD, som er en internasjonalt anerkjent vaksineutvikler som har jobbet som leder for Vaksineutviklingskontoret ved det tyske senteret for infeksjonsforskning. Tilfeldighetene ville det til at senest i dag, 16. mars, er Vanden Bossche intervjuet om: Mass Vaccination in a Pandemic – Benefits versus Risks:

Vi viser også et stillbilde fra Sveriges televisions serie, Vetenskapens värld, episode ni, Coronakampens pris:

Coronakampens pris. Under ett år har pandemin bemötts med nedstängningar och restriktioner i världen och i Sverige. Gränser har stängts, många länder har infört utegångsförbud, företag har plötsligt stått helt utan kunder och skolor har stängts. Många har insjuknat och dött av coronaviruset – men hur mycket har restriktioner och nedstängningar skadat oss? Vilket pris har själva kampen mot viruset haft? (SVT)

Spørsmålene herfra blir gjentatt i samtalen, som vi tror mange vil ha interesse av å se og dele.

Se Dagsorden på YouTube og Rumble kl. 21 hver kveld. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger. Lenke til kveldens sending ser du her:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.