Floridas guvernør Ron DeSantis (R) med sin kone Casey. Er dette USAs neste republikanske president? Foto: Joe Burbank /Orlando Sentinel /AP/ NTB

Midt i pandemien åpnet guvernøren av Florida alt. CNN og andre medier ristet forarget på hodet. Men det viser seg at åpningen ikke førte til økte dødstall. Floridas guvernør Ron DeSantis fremstår nå som en mulig arvtager etter Donald Trump.

Under de konservatives årlige kongress i februar (CPAC) ble det gjennomført en avstemning. Spørsmålet var enkelt: Hvem skal bli republikanernes kandidat under presidentvalget i 2024.

Naturlig nok vant Donald Trump, med 55 prosent av stemmene. Men på andre plass kom DeSantis, med 21 prosent. Til sammenligning fikk tungvektere som Ted Cruz og Mike Pompeo kun 2 prosent av stemmene.

Hvordan kan en mand, der for bare få år siden var en nobody i amerikansk politik, nu blive nævnt i samme sætning som »nøglerne til Det Hvide Hus?«

Fordi han har forstået, at coronavirus er politik.

Hvordan fanden skulle jeg ellers drikke øl? 

DeSantis står for en klassisk laissez faire-politikk, også når det gjelder pandemien. Mens alle stengte ned, holdt Florida åpent. Barene var fulle, unge og festglade mennesker strømmet til solstaten.

Florida er et paradis for pensjonister, med sine lave skatter og sitt behagelige klima. Delstaten har derfor svært høy gjennomsnittsalder, med mange i risikosonen. Men allikevel har det gått bra, sammenlignet med f.eks. New York og California, som har kjørt på med drakoniske tiltak.

Guvernøren innførte en viss nedstengning når pandemien sto på som verst. Men nedstengningen ble kortvarig.

I september åbnede han hele molevitten igen: Skoler, butikker, fadølshaner. Og han lovede, at det ville forblive åbnet. Uanset hvad.

»Der skal ikke være nogen begrænsninger fra staten Florida,« proklamerede han.

Staten Florida har aldri hatt noe påbud om bruk av munnbind. Da DeSantis var på stadion for å se Tampa Bay vinne Superbowl, fikk han kritikk for ikke å bruke munnbind. Guvernøren lot seg ikke vippe av pinnen:

Hvordan fanden skulle jeg ellers drikke øl,« forsvarede han sig.

I juli ble New Yorks guvernør Andrew Cuomo hyllet som pandemiens store helt, mens hans bror Chris Cuomo hånet DeSantis på CNN. På Fox News forholdt det seg nesten helt motsatt.

Dette væddeløb vinder Ron DeSantis, Fox News og Republikanerne lige nu med kæmpe margin.

Mens Andrew Cuomo ikke kan stoppe med at vælte over selvskabte skandaler – fup med coronatal og beskyldninger om krænkelser af unge kvinder – står Ron DeSantis pludselig og vifter med coronastatistikker, der er langt bedre, end man kunne frygte.

Berlingske

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.