Wir schaffen das, sa Angela Merkel. Resultatet var en massemigrasjon til Europa. Men klarer man dette? Mange asylsøkere klarer ikke, eller vil ikke, identifisere seg. Bildet viser asylsøkere som får godteri under et karneval i Mettmann i Tyskland i februar 2016. Foto: REUTERS/ Wolfgang Rattay/ NTB

Bare halvparten av voksne asylsøkere i Tyskland kan vise fram papirer som beviser navn, nasjonalitet eller fødselsdato, ifølge myndighetene.

Dette rapporterer NTB via DPA.

– Det at annenhver søker ikke kan bekrefte sin identitet med nødvendige dokumenter, utgjør en stor utfordring for vårt asylsystem, sier Linda Teuteberg i opposisjonspartiet Fridemokratene (FDP).

Det var et krav fra Fridemokratene (FDP) som førte til at innenriksdepartementet måtte redegjøre for detaljene rundt situasjonen.

Spørsmålet mediene generelt ikke stiller, er hvorfor dette utgjør en utfordring for vårt asylsystem. Hvordan kom de inn i landet i utgangspunktet, hvis de ikke kan legitimere seg?

Det er mange ganger rapportert om systematisk sabotasje fra asylsøkere, og en rekke tilfeller hvor falsk identitet har blitt avslørt. Allerede i 2011 skrev Bjørn Eggen en kronikk i Dagsavisen hvor han hevdet at 95 prosent av asylsøkerne manglet ID.

Ifølge UDI ble 13004 søknader om asyl realitetsbehandlet i 2010. Av disse var det bare 5 % (630 pers.) som kunne dokumentert sin identitet. UDI sier diplomatisk at blant de 95 % uten ID (12354 pers.) var det mange som hadde «mistet» sine papirer underveis.

Når det er et faktum at flertallet kommer hit med vanlige rutefly der man må ha ID-papirer/pass for å komme om bord, sier det seg selv at 95 % av de 13004 ikke har mistet papirene i ordets egentlige betydning.

Det er også utallige eksempler på at asylsøkere har flere falske identiteter, noen ganger i flere europeiske land, og på den måten kan utnytte de europeiske, naive velferdsstatene maksimalt.

Falske eller manglende identifikasjonspapirer burde vel heller være et problem for asylsøkere, ikke for de europeiske myndighetene? De som ikke kan legitimere seg, kan heller ikke dokumentere et såkalt beskyttelsesbehov. I stedet for at norske (og tyske) myndigheter bruker store ressurser i forsøket på å verifisere identiteten, burde man vel heller bare avvise de asylsøkerne som ikke kan eller vil legitimere seg?

I fjor søkte over 100.000 personer om asyl i Tyskland, inkludert 26.000 søknader for spedbarn født i Tyskland. Dette er langt under det normale, noe som hovedsakelig skyldes koronapandemien.

Norge mottok bare 1386 asylsøknader i 2020. Men i tillegg kommer kvoteflyktninger og familiegjenforeninger. Det ble innvilget 19.500 nye statsborgerskap. Ut over dette fikk 18.500 andre permanent oppholdstillatelse.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂