Ja, vi elsker dette landet. Vi er en selvstendig nasjon, med egen nasjonalsang, og et eget Språkråd. På en dag der Språkrådet så ut til å ha gitt etter for radikal kjønnsteori, ved å antyde at ordet ‘nordmann’ burde avskaffes, må vi spørre om det da også ligger an til at teksten til vår nasjonalsang også må omskrives…

Her har vi syvende vers av Bjørnstjerne Bjørnsons kjære tekst. Ordene i uthevet skrift vil selvsagt være truet, om de mest radikale tilhengerne av kritisk kjønnsteori fikk sin vilje:

Norske mand i hus og hytte,
tak din store Gud!
landet vilde han beskytte,
skønt det mørkt så ud.
Alt, hvad fædrene har kæmpet,
mødrene har grædt,
har den Herre stille læmpet,
så vi vant vår ret.

Programlederne Hans Rustad og Geir Furuseth fikk nærmest hakeslipp, da de rett før opptak av dagens sending fikk høre om den mulige avskaffelsen av ordet ‘nordmann’.

Vi skriver mulige avskaffelsen, fordi i løpet av ettermiddagen har Språkrådet funnet det nødvendig å dementere dette, blant annet ved å sitere NRK som hadde den opprinnelige saken vi siterte fra i vår sak.

I en sak om kjønnsnøytrale yrkestitler skrev NRK og Dagbladet at Språkrådet mener det kan bli aktuelt å vrake ordet «nordmann». Det er feil.

Også NRK har oppdatert saken:

Ims presiserer i en samtale med NRK senere onsdag ettermiddag, at det er alternativer til ordet nordmann det her er snakk om. Og at det ikke er aktuelt å «vrake» ordet, slik tittelen på saken opprinnelig var. NRK har derfor oppdatert tittelen på saken.

Det hører ikke med til Språkrådets oppgaver å bestemme hvilke ord i det norske ordforrådet det er lov eller forbudt å bruke. Vi er glade for at sakene ble rettet opp raskt. (Språkrådet)

Det er vi også, men på en dag der norske fylkespolitikere, med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i spissen, går inn for en boikott av israelske varer og tjenester, ble dette innledningen på en nok en sending der nyhetene overstyrer programledernes planer for sendingen.

Vi ønsker alle seere velkommen til kveldens Dagsorden med åttende og siste vers fra nasjonalsangen vår:

Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem
furet, vejrbitt over vandet,
med de tusen hjem.
Og som fædres kamp har hævet
det af nød til sejr,
også vi, når det blir krævet,
for dets fred slår lejr.

Les våre artikler og se sendingen som premierer på YouTube og Rumble kl 21. Programmet går i reprise på våre Facebook-sider en time senere og som podkast på PodBean.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂