Kvinnelige kunstnere havner i skyggen av menn, mener feministisk kunstner. Foto: Paul Kleiven / NTB

Kunstner  Veslemøy Lilleengen samler inn urin fra kvinnelige kunstnere. Med urinen skal hun lage T-skjorter i fargen potteblå.

Motivasjonen er å sette fokus på kvinner i kunst. Til nå har hun samlet inn 150 liter, som står lagret på Ørlandet.

Potteblå er en gammel metode for å fremstille varig blå farge i tekstil. Hannah Ryggen er en norsk kunstner som er internasjonalt kjent for bruken av potteblå laget av urin, skriver NRK.

Inspirert av Ryggen skal Lilleengen blant annet lage unike T-skjorter til kunstnere som har bidrat med urin. Men hun ønsker også å gi T-skjorte til andre:

– Hadde det ikkje vore fantastisk å ha fått Dronning Sonja i ei slik T-skjorte? Det er draumen.

Lilleengen vant debutantprisen på Trøndelagutstillingen 2020. Hun er engasjert i kampen for likestilling i kunst, og merket seg en artikkel NRK skrev i fjor høst, om at bare 1 av 10 offentlige kunstverk er laget av kvinner.

– Det talet beit seg fast, og gjorde meg «shitforbanna» rett og slett. Eg kjente at eg er nøydd til å gjere noko med dette her.

Hun avviser myten om at urin fra menn skaper en bedre og skarpere farge.

– Denne myten sit så hardt i, men den har ingen rot i verkelegheita i det heile tatt. Er det slik at mannfolka har magisk urin? Nei, det er det ikkje.

Langvarig prosjekt

Lilleengen regner med å bruke 11 år på prosjektet, og vil samle inn urin fra kvinnelige kunstnere i alle fylker. Men det er det verdt, mener kunstneren:

– Viss det er slik at eg kan bidra i denne samtala her som vi er nøydde til å ha om likskap så er det bra. Då er det ein liten pris å betale å samle inn urin i 11 år

Åshild Adsen er direktør i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Hun er positiv til prosjektet.

– Dette er eit spennande prosjekt! Vi har kjøpt inn verk av både Lilleengen og kunstnar Julie Ebbing. Begge jobbar med å løfte fram Hannah Ryggen

Kjønnsbalanse i kunstvurderingen helt på trynet

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂