Steven D’Antuono, leder av FBIs Washington-kontor, med statsadvokat Michael Sherwin under pressekonferansen i Washington 12. januar. Foto: Sarah Silbiger/AP/Scanpix

Biden-administrasjonen prioriterer å få på plass en lov mot nasjonal terrorisme. Allerede i november nevnte Biden lovforslaget. Nå har hendelsene i Kongressen 6. januar økt motivasjonen. Men ikke alle Demokrater er begeistret. De mener USA har nok lover og at en ny terrorlov betyr større budsjett og flere ansatte.

President-elect Joe Biden is making a domestic terrorism bill a priority, the Wall Street Journal reported in November, and Sen. Dick Durbin, D-Ill., who sponsored such a bill in 2019, plans to reintroduce it after the new administration takes office. The bill has generated discussion since violent protesters stormed the Capitol building on Wednesday in protest of the certification of Biden’s election victory.

Loven virker skreddersydd for å ta «hvite nasjonalister», høyreekstreme og nazister.

The 2019 bill calls for establishing offices in the Justice Department, FBI and Department of Homeland Security that would «analyze and monitor domestic terrorist activity.» While it focuses on terrorism from right-wing extremists, white supremacists, and neo-Nazis, it has seen substantial opposition from the left.

En særlig lov for høyresiden har en viss fallhøyde. Faktisk er det folk på venstresiden som ikke liker en særlov, blant dem menneskeretts-NGO-en ACLU:

The ACLU vehemently opposed it when it was introduced, writing in a letter to House Judiciary Committee leaders Reps. Jerrold Nadler, D-N.Y., and Doug Collins, R-Ga., that the bill was «unnecessary because the offenses it creates largely duplicate existing crimes, and harmful because it expands authorities that law enforcement has abused to target marginalized communities.»

ACLU er blitt politisk korrekt. Det er overraskende at de er mot en lov mot høyresiden.

ACLU sier politiet har alle lover de trenger til å slå ned på ulovlig politisk virksomhet.

The organization said that «marginalized communities have long been targeted under domestic terrorism authorities for unfair and discriminatory surveillance, investigations, and prosecutions» and that «[l]aw enforcement agencies already have all the authorities they need to address white supremacist violence effectively.»

Faktisk er også Alexandria Ocasio-Cortez mot en særlov mot hvite nasjonalister.

Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., opposes the concept of a domestic terror law and pushed back against a suggestion that Biden make passing one a priority.

Capitol riot leaves Democrats split over domestic terrorism law and criminalizing dissent 

FBI har åpnet saker mot 160 personer som deltok i Kongressen 6. januar.

The FBI has already opened more than 160 case files since its investigation began, an official said at a press conference. Acting US Attorney for DC Michael Sherwin expects «hundreds» of criminal cases to be filed against people who participated in the Capitol riot within the next several weeks.

Sherwin ville ikke si stort, men etterlot inntrykket av at FBI vil søke strenge straffer for dem som tiltales.

Sherwin said prosecutors have focused on incidents involving violence against Capitol police and the media.

«I think people are going to be shocked with some of the egregious conduct,» Sherwin said.
Share

En politimann ble slått i hjel under opptøyene. Politimannen ble begravet tirsdag.

FBI-rapport advarte om voldsplaner før storming av Kongressen.

I forkant av stormingen av Kongressen advarte FBI om ekstremister som planla voldsbruk, ifølge Washington Post.
Avisa har fått tilgang til en rapport fra det føderale politiet som ble publisert internt dagen før Trump-tilhengere trengte seg inn i kongressbygningen.

I rapporten henvises det til en nettdiskusjon med konkrete oppfordringer til vold og vandalisme. – Kongressen trenger å høre lyden av glass som knuses og dører som sparkes inn, sto det i diskusjonstråden.

– Gjør dere klare for krig. Vi får presidenten vår, eller så dør vi, sto det videre.

Advarselen ble viderebrakt til FBI i Washington, men det er uklart om den også nådde andre etater og politistyrker.

NTB

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.