Facebook- og Google-appen på hver sin smarttelefon. Foto: Patrick Sison og Matt Rourke / AP / NTB.

Nestleder Vidar Kleppe i Demokratene hevder i et leserinnlegg på Document 28. desember at bare Demokratene vil sikre nordmenn et nødvendig rettsvern mot «demonisering» og «fake news», og sier at man må få på plass et lovverk mot sensur på nett.

Jeg er helt enig med ham, men kan dessverre ikke finne noe om dette i deres program. Det er jo flott at Vidar Kleppe mener dette – men å si at Demokratene er det eneste partiet som ønsker å styre sosiale medier som FB, Twitter og YouTube er jo direkte feil. Selvstendighetspartiet har hatt dette i sitt program i lang tid, og så langt jeg vet, er Selvstendighetspartiet det eneste partiet som har programfestet å sørge for at de sosiale medieselskaper skal forholde seg til norsk lov.

Kleppe skriver videre:

«Vi må umiddelbart få på plass et lovverk i Norge, som sikrer at norske borgere ikke kan sensureres strengere av private firma, enn hva vårt eget lovverk tilsier.»

Igjen, jeg er helt enig, men hvordan skal Demokratene kunne få igjennom noe slikt når det faktisk ikke står et ord om dette i deres program? En ting er å si ting som høres bra ut og som folk ønsker seg der og da, men det høres veldig tynt ut for meg når man ikke engang har dette fastsatt i sitt program slik at de er forpliktet til å jobbe for det.

Selvstendighetspartiet har dette fastsatt i sitt program.

 

Innenriks – Demokrati og forfatning – Norge skal verne om ytringsfrihet i det digitale rom:

«Sosiale medier» er kommet for å bli. Disse er opprettet av private selskaper med egne retningslinjer. Mange bruker disse til å uttrykke seg i det digitale rom. Men mange har retningslinjer som ikke er prinsipielle og klare om hva som er lov. Det skjer støtt og stadig at folk blir sensurert og kastet ut. Og det skal fortsatt være lov å gjøre det for private selskaper som disse sosiale medier er. Men Selvstendighetspartiet mener at private selskaper innenfor digitale medier må velge om de vil operere som en åpen plattform eller utgiver iht. Norsk lov. Brudd på Norsk lov vil bli rettsforfulgt med bøter og straffer så langt som mulig. Dvs. når f.eks. Facebook og Google bedriver sensur og forskjellsbehandling som er i direkte konflikt med spesielt grunnlovens paragraf 100, skal de ikke sees på som en åpen plattform, men må sees på som utgivere. Er de utgivere er de ansvarlig for alt som blir ytret der.»

Jeg er vant til at politikere lover og lyver, men jeg hadde håpet at representanter fra Demokratene hadde holdt seg for gode til slikt.

Ellen Due Brynjulfsen, grunnlegger av Selvstendighetspartiet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.