Fakultet for jus og statsvitenskap ved Université d’Aix-Marseille. Foto: Smuconlaw / Wikimedia Commons.

En kvinnelig jusprofessor ved Université d’Aix-Marseille i Provence, et av de største i Frankrike, er blitt satt under politibeskyttelse på grunn av talløse dødstrusler etter at hun omtalte islam som en «seksuelt overførbar religion».

Uttalelsen fra professoren, identifisert som Caroline L., falt under en forelesning på masternivå, der hun snakket om «seksuelt overførbare religioner», og med det siktet både til islam og jødedommen, skriver Le Point.

Foruten å motta et høyt antall dødstrusler ble professoren også innklaget til den franske NGO-en Ligue des Droits de l’Homme (menneske­retts­ligaen), som har anmeldt henne for rasisme. Påtalemyndigheten i Aix-en-Provence har innledet etterforskning av professoren for «offentlige injurier av tilhørighet til en religion».

Caroline L., som forsvarer sine uttalelser, sier at

det ikke er samvittighetsfrihet i islam. Hvis du er barn av en muslimsk far, er du muslim på livstid. Det er på en måte en seksuelt overførbar religion.

Dette er helt forferdelig, sier hun, og legger til at religionen følger moren i jødedommen.

Professoren sier i en kommentar til saken at hun er svært trist for det hun anser som et angrep på ytringsfriheten og den akademiske friheten.

To måneder etter drapet på en lærer er verdiene snudd helt opp ned! Jeg er truet på livet, men ordene mine er ikke i strid med noen som helst lov. Og vi har rett til å uttrykke en oppfatning om eller en kritikk av en hvilken som helst idé. Mine bemerkninger viser til islam, ikke til muslimer.

Hvis hun skulle bli dømt, ville det bety at Frankrike har innført menings­forbrytelser, og at det er forbudt for akademikere å uttale seg kritisk om religioner.

Snart ville det bli nødvendig å organisere store bokbål for å brenne verkene til Voltaire, som brukte harde ord om religione, spesielt den katolske.

Caroline L. er lei seg for reaksjonene, og er redd både for familien og seg selv, men er mer opprørt over truslene mot friheten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.