Nytt

Aftenposten skriver om situasjonen i Frankrike etter det siste terrorangrepet. Det er et ganske dystert bilde som tegnes av Europa. Det handler om Frankrike, men store deler av Europa er i samme båt.

Artikkelen viser at terroristene har støtte i den muslimske befolkningen. Blant de unge diskuteres det om terroraksjonen skal støttes eller fordømmes.

Samtidig står folk fra moskeene og forteller at for muslimer går frihet foran alt. Foran alt? er spørsmålet Aftenposten glemmer å stille.

Hvis friheten er så dypt forankret i islam, hvorfor praktiserer da ofte muslimer skikker som er det motsatte av frihet i Europa? Ekteskapsinngåelser, ekteskap på tvers av religion, karikaturer og antisemittisme er bare noen stikkord som viser hvordan muslimer sliter med Europas frihet. Islam må definere frihet på en annen måte enn europeerne.

– Det var en barbarisk handling. Frihet går foran alt, absolutt alle muslimer er enige om det, sier Hamadi Hammai, moskeens sekretær.

Umiddelbart etterpå hinter den frihetselskende sekretæren om aggressive folk i moskeen. Journalistene blir bedt om å gå.

– Men dere må gå nå. Folk blir lett aggressive nå, sier en ung mann som følger oss ut.

For eller imot terror? Den franske sosiologen Thomas Sauvadet bruker sterke ord overfor Aftenposten.

Samtidig ulmer det i forstedene nord for Paris, dit turistene ikke kommer. Her diskuterer akkurat nå unge, frustrerte muslimer uten utdannelse, uten arbeid, uten tillit til politikere eller staten, om de støtter eller fordømmer terrorangrepene.

—–

Han mener terroren vil føre til økt spenning mellom muslimer og ikke-muslimer i et land med økende sosiale problemer. I noen av forstedene er det 50 prosents arbeidsledighet blant unge under 30 år. Det blir flere med Frankrikes økende økonomiske og sosiale problemer. En del unge snakker ikke fransk.

Burka er forbudt, men det er stadig flere som bruker det. Burka er kanskje muslimenes symbol på frihet? Friheten til å slippe å bli sett. Friheten til å slippe unna sollys. Friheten til å slippe å kjenne vinden kjøle på en varm dag. Friheten til å slippe å vise følelsesuttrykk. Friheten til å slippe blikkontakt. Muslimenes frihet for kvinner er merkelig. Eller er burka misbruk av islam? Ikke godt å vite.

– Situasjonen er dramatisk. Radikalisering øker blant de unge. I 2010 fikk vi et forbud mot burka som også dekker øynene. I 2014 er det flere enn noensinne som bruker det, sier Guiros, som har skrevet boken «Allah est grand la Republique aussi» (Allah er stor, det er også republikken).

Islamistene turer frem. Det er godt å ha fascistene å skylde på:

Renholder Stephane Polve (55) sier: Attentatet var et elektrosjokk. Jeg håper Frankrike våkner. Vi må bekjempe fascismen.

Situasjonen er dramatisk. Artikkelen til Aftenposten burde være et elektrosjokk for den vanlige mannen i gata.

 

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/–Attentatet-var-et-elektrosjokk-Jeg-haper-Frankrike-vakner-7856096.html