Historien gjentar seg mye oftere enn folk liker å tro. I 1967 kom sangen «Little Boxes» på vinyl for første gang, selvsagt fra Flower-Power California. Sangen, skrevet av Malvina Reynolds, var en satire over middelklassens konformitet, alle bodde i bokser som så likedanne ut.  53 år senere er det menneskene som skal forandres. Nå er det vi som skal bli like. Dagsorden gir deg sammenhengen.

Hans Rustad er tilbake i dagens sending, sammen med Geir Furuseth. De gjør sitt beste for å følge en kjøreplan, men har hverken tid eller råd til å utstyre seg med telepromptere (lesemaskiner), sekretærer og en stab som forer dem med innspill. Improvisasjon og horisont til fortid og fremtid, fra Raymond Rørleggers lefling og nytale om «arbeiderklassen» til amerikansk politikk, er øvelsen de inviterer deg med på.

«Black Power» het det i OL i Mexico City i 1968. I dag heter historien Joe Bidens Black Life Matters (BLM), der psykologer og psykiatere skal erstatte et stadig mer tannløst amerikansk politikorps.

Herbjørn Sørebø var NRK Dagsrevyens uforlignelige og troverdige ansikt i en mannsalder. Han hadde troverdighet fordi han sto folket nær, i en tid der folk snakket sammen. En ting er at han også var lyriker, forfatter og gjendikter. Hans omsetting av «Little Boxes» er verdt et gjensyn:

Alle samen er vi like,
Ingen fattig ingen rike
Vi har tre rom og kjøkken,
Vi har fjernsyn og bil.
Vi er leie av maten,
Og av skatten til staten,
Vi er leie av livet og veit ikkje kva vi vil.
Konduktøren og advokaten
Er blitt like i velferdsstaten.
Dei har tre rom og kjøkken,
Dei har fjernsyn og bil.
Dei har steinpress i dressen,
Like skarpe i pressen,
Og dei høyrer når den andre dreg i snora av og til.
Like blomar på kvar veranda,
Plastikkveske i handa.
Vi har tre rom og kjøkken, vi har fjernsyn og bil.
Alle samen har lån i banken,
Vi får boksemat på tanken,
Vi ser krig på vårt fjernsyn og drikk deilig kaffi til.
Vi har barn i den øvre skolen,
Og for ungdommen er parolen:
Får du tre rom og kjøkken,
Få fjernsyn og bil.
Alle samen skal bli like,
Ingen fattig ingen rike,
Og vi får tru at dei tek livet med eit bitte lite smil.
Ivar Medaas spilte inn en versjon som du kan se her.
Men først til dagens sending. God fornøyelse!
Følg med på Dagsorden, på Facebook, på YouTubeRumble og PodBean! Søk opp Document.no og abonnér eller lik, slik at du ikke går glipp av nyheter sett og satt i sammenheng!

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.