Marie Krarup, Dansk Folkeparti. Foto: Nicolai Sennels.  

Også i Danmark er mange bekymret over utviklingen i Sverige. Dansk Folkeparti-politiker Marie Krarup spår at Sverige blir som et «arabisk Midtøstenland», og hun vil bryte passunionen mellom landene.

Det er Fria Tider som forteller om hvordan situasjonen i Sverige nå oppfattes av en del danske politikere.

«Sverige kommer gå under och bli ett arabiskt Mellanösternland, och därför kommer Danmark tvingas bryta passunionen». Det säger DF-politikern Marie Krarup i Fokus.

Fria Tider skriver videre om hvordan Krarup ser på saken:

Sverige går ingen ljus framtid till mötes. Det menar den danske folketingspolitikern Marie Krarup från Dansk Folkeparti.

Hun og andre danske politikere har vært på besøk i den innvandringstette svenske byen Malmö, og gjort seg sine tanker om det de fikk se der:

DF-politikern berättar också om hur chockade hennes kollegor blev när de besökte Malmö, och fick se gettoiseringen och kriminaliteten där.

Enligt henne är Sverige ett «dåligt exempel» på vad som händer om man har en stor invandring och slapp invandringspolitik.

For Krarup er det viktig å understreke at Danmark har valgt en annen vei, ikke minst takket være det partiet hun selv representerer, nemlig Dansk Folkeparti (DF). Partiet mener de står for en mer restriktiv innvandringspolitikk enn det som har vært den rådende linje i Danmark tidligere.

Danmark hade en lika dålig invandringspolitik som Sverige innan Dansk Folkeparti, förklarar politikern. Även nu har man problem med invandrare, men inte alls lika stora som Sverige har.

I så måte vil mange mene at Danmark og Norge er i samme situasjon. Man har de samme utfordringene som Sverige, men foreløpig i mindre grad.

Marie Krarup er alt annet enn optimistisk med tanke på fremtiden for nabolandet Sverige, og tror at forskjellen mellom landene må få følger for dagens frie ferdsel over grensene:

Krarup spår rentav att Sverige kommer «gå under» och sluta vara svenskt, en verklighet som även påverkar Danmark. Landet kommer till exempel tvingas bryta passunionen med Sverige, menar hon.

Hun tror rett og slett Sverige vil bli en helt annen type land enn Danmark:

«Vi har mycket gemensamt med svenskarna, och vi finns nära varandra, men när ni i praktiken blir ett arabiskt Mellanösternland har vi inte längre så mycket gemensamt», säger hon till Fokus.

Krarup tror utviklingen krever et nytt tankesett for innvandringspolitikken:

Enligt Marie Krarup ska människor som söker asyl bara få tillfälliga uppehållstillstånd och sedan skickas hem när det går. Invandrare ska hela tiden vara beredda på att åka hem, menar hon. Men Sverige har som bekant delat ut permanenta uppehållstillstånd.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.